A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

У ЗАПОРІЗЬКОМУ МЕДІАЦЕНТРІ ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ: «СУЧАСНИЙ СТАН ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ: ОСНОВНІ ДОСЯГНЕННЯ ТА ВИКЛИКИ»

Дата: 25.03.2017 22:44
Кількість переглядів: 680

23 березня у приміщенні Запорізького медіа-центру Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва за інформаційної підтримки національного порталу «Український інтерес» провів круглий стіл щодо стану децентралізації в Запорізькій області.

 

 

 

 

У заході взяли участь представники місцевого самоврядування області та голови об’єднаних територіальних громад. Нашу громаду представляла заступник селищного голови Ілона Бабаніна.

Серед основних викликів на шляху впровадження реформи політичний аналітик Фонду Олексій Сидорчук називає нестачу кваліфікованих управлінських кадрів у новостворених об’єднаних територіальних громадах, недосконалу законодавчу базу, яка регулює об’єднання громад й опір з боку нинішньої районної влади, котра не хоче втрачати повноважень та ресурсів. Відіграє свою негативну роль і небажання значної частини українців йти до органів влади і брати активну участь в управлінні.

 

Для більшості населення об’єднання не є пріоритетним, бо люди прагнуть спочатку вирішити свої проблеми, підтримав Олексія колега, аналітик Фонду «Демініціативи» Андрій Сухарина. Для українців важливішими є якість життя, рівень цін, завершення війни, стан медицини. «Це тому, що більшість наших співгромадян не розуміє наслідків децентралізації, їм ніхто не пояснив, яким чином цей процес вплине на їхнє повсякденне життя, на те ж медичне обслуговування у селі, наприклад», – пояснив експерт.

 

Взагалі, експерти Фонду називають проблему недокомунікації однією з ключових. Комунікація влади і простих людей практично відсутня, урядовці просто не звертають уваги на потребу доступно і чітко роз’яснити людям те, що роблять. В країні, фактично, існують дві паралельні реальності: реальність влади, де все добре і всі проблеми уряд успішно вирішує; і реальність ЗМІ, де все погано і навколо лише смерть і розруха. Люди, звичайно, повірять пресі, і це несе велику загрозу, попереджають аналітики.

До обговорення приєднались представники місцевого самоврядування Запорізької області.

Так, голова постійної комісії з питань самоврядування Запорізької обласної ради Дмитро Майстро зазначив, що більшість людей, котрі проживають у об’єднаних територіальних громадах, сприймають це об’єднання позитивно. При цьому він погодився, що поряд із позитивом існують проблемні питання. Серед основних – неврегульованість землекористування, адже ОТГ не мають права розпоряджатись землею, котра розташована за межами населених пунктів. Незрозумілими залишаються і функції районних рад та райдержадміністрацій, оскільки після об’єднання громад основна їхня робота – розподіл коштів – переходить до ОТГ.

«Процес об’єднання сприймається позитивно. Але ми всі повинні розуміти, що головна мета децентралізації – зробити життя людей кращим», – констатував він.

Проблеми, з якими стикаються голови громад, озвучив голова Воскресенської сільської ради ОТГ Пологівського району Микола Гузенко. За його словами, законодавець недостатньо працює над ефективним вирішенням проблем ОТГ. Адже країну чекає ще низка реформ – медична, пенсійна, освітня. Все це треба узгодити з процесом децентралізації, оскільки рано чи пізно ці проблеми ляжуть на плечі ОТГ.

«Реформа проходить, хочемо ми цього чи ні. Але існує ще й людський фактор. Тут не треба дуже поспішати, слід, щоб людина розібралась сама і зрозуміла, що це все на користь», – наголошує Микола Гузенко.

Загалом учасники круглого столу солідарні у позитивній оцінці процесу децентралізації і називають його потрібним і корисним. Проте поряд з позитивом вони висловлюють побоювання, що Верховна Рада не відреагує вчасно на проблеми, котрі постають у практичному втіленні реформи. Досі не врегульовано низку питань: розмежування повноважень райдержадміністрацій, районних рад та ОТГ, залишається гострою проблема землекористування тощо.

Крім того, учасники круглого столу наголошують на дефіциті кваліфікованих управлінців і вважають вирішення цієї проблеми однією з пріоритетних та такою, що повинна бути вирішена на рівні держави. Важливо, на їхню думку, поєднати загальноукраїнський процес з розумінням того, як він відбувається в кожній конкретній громаді. Головне – співпраця місцевих органів влади з центральними, це дасть змогу розв’язувати проблеми оперативно.

За матеріалами: Миколи Кірєєва/ "Український інтерес"

Фото: "Український інтерес", Запорізький медіа центр


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь