A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ПОРЯДОК НАДАННЯ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Дата: 13.03.2017 14:30
Кількість переглядів: 1105

У країні продовжує тривати реформа охорони здоров’я.

Пропонуємо вашій увазі основні положення нового порядку надання первинної медичної допомоги:

 

 

 

 

 

 

  • Наступним етапом буде перехід найближчим часом центрів первинної медико-санітарної допомоги і сімейних амбулаторій в комунальні неприбуткові підприємства.
  • Фінансування з бюджету буде йти прямо лікарю в залежності від кількості хворих, які уклали з ним договір. Ці гроші йдуть на утримання центрів первинної медико-санітарної допомоги або сімейної амбулаторії. Це – плата за оренду, комунальні послуги, податки, дезінфікуючі засоби, медикаменти для надання невідкладної допомоги, заробітну плату медичного персоналу.
  • Лікар визначає кількість медичного персоналу, який буде з ним працювати.
  • Лікар може виступати і як фізична особа-підприємець. Хворий може переукласти договір з іншим лікарем. Не обов’язкова прив’язка до місця проживання.
  • Кількість договорів, укладених сімейним лікарем і пацієнтом, рекомендовано до 2 тисяч, але обмежень немає.

До 1 липня українці мають знайти свого сімейного лікаря та укласти з ним угоду, цього вимагає новий етап реформи охорони здоров'я, головна мета якої – забезпечення однакового доступу до якісних медичних послуг кожному українцеві.

Відповідальність лікаря полягатиме у дотриманні стандарту надання послуг. Пацієнт, своєю чергою, буде відповідальним за дотримання призначень лікаря. Змінити лікаря можна буде, просто звернувшись до іншого фахівця і під час прийому уклавши новий договір.

Буде працювати електронна система, яка передбачає, що з укладенням нового договору в той же момент попередній договір втрачає чинність. Якщо людина має підстави змінити лікаря, то їй необов’язково йти до нього особисто, щоб розірвати угоду. Із запровадженням електронного реєстру пацієнтів це можна буде робити як завгодно часто. Процедура така ж як при укладанні першого договору. Потрібно буде звернутися з документом, який засвідчує особу. Це можна робити в кабінеті лікаря або онлайн, а потім завірити підписами.

Сімейні лікарі будуть видавати лікарняні листи, направлення, рецепти на ліки, які підпадають під програму реімбурсації (відшкодування вартості від держави) та будь-які медичні довідки.

Пацієнт чітко знатиме: хто надасть йому медичну допомогу в разі потреби, чи це буде лікар в цьому закладі або в іншому, за якою саме адресою, а також куди звернутися вночі.

Лікар не може відмовитися від пацієнта на етапі запису. Однак він зможе це зробити в подальшому за наявності вагомих підстав, таких як: невиконання призначень лікаря, недотримання рекомендацій та відмова від обстежень.

Контролювати якість надання медичних послуг буде Національна служба здоров’я, яка укладає договір з лікарем. Оскільки стандарт послуги гарантує держава, тому послуги будуть надаватися відповідно до медичних протоколів лікування.

Якщо, наприклад, лікар прописує пацієнтові антибіотики, які не відповідають медичним протоколам, про це одразу довідається Національна служба здоров’я. Діятиме електронна система, де буде інформація про призначення лікаря. Департамент в Національній службі здоров’я України, що здійснює перевірку, виявить та зафіксує порушення.

Пацієнт обирає лікаря, а за медичні послуги платить держава. 210 грн – це державний тариф, який передбачає річне обслуговування одного пацієнта. Такий тариф дозволяє забезпечити лікаря фінансово та стимулювати догляд за всіма пацієнтами, з якими укладено договір.

Ірина Воробйова,

головний лікар Веселівського ЦПМСД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь