A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Профілактичні заходи під час виконання робіт при низьких температурах повітря

Дата: 12.01.2022 15:57
Кількість переглядів: 482

Фото без описуВиконання робіт в зимовий період вимагає особливої уваги від керівників підприємств, організацій, установ, безпосередніх  керівників робіт (майстрів, прорабів) та й самих працівників. Адже крім інших чинників, працівники під час роботи у зимовий період стикаються з декількома додатковими небезпечними факторами. Це і низька температура, і висока вологість повітря, і слизька поверхня, і додатковий одяг, який знижує рухливість і реакцію працівника. Все це разом узяте підвищує ризик травмування в тому числі обмороження.

Низькі температури повітря у приміщеннях та на відкритих майданчиках, як шкідливий фактор виробничого середовища, несприятливо впливають на організм і виробничу діяльність людини. Найчастіше цей фактор зустрічається у робітників гірничодобувної промисловості, в холодну пору у будівельників, працівників лісової промисловості, сільського господарства, дорожніх робітників, а також на підприємствах, де це зумовлено технологічним процесом (холодильні камери) та за відсутності опалення у виробничих приміщеннях.

В умовах тривалого перебування при низькій температурі повітря може статися загальне охолодження організму — стан, який виникає при зниженні температури тіла нижче 35 °С.

Швидкість і глибина охолодження залежать від інтенсивності та тривалості дії холодового фактора на стану організм та умов, в яких перебуває людина. Стійкість організму до охолодження знижується при фізичній втомі людини; переохолодження скоріше настає в умовах високої вологості повітря або сильного вітру.

Охолодження може викликати замерзання, під яким розуміють патологічну гіпотермію, що супроводжується тяжкими розладами функцій організму аж до його загибелі.

Для попередження  випадків  охолодження та травматизму необхідно вживати всі можливі заходи, це регулярне і своєчасне проведення інструктажів з охорони праці, навчання працівників безпечних методів виконання робіт в зимовий період, забезпечення спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту, проведення підготовчих робіт.

Зокрема, причинами нещасних випадків під час лісозаготівельних робіт найчастіше стають:

– не проведення у встановленому законодавством порядку інструктажів та стажування на робочому місці;

допуск до виконання лісосічних робіт працівників, які не забезпечені засобами індивідуального захисту;

– виконання роботи по розробці лісосіки без попередньої її підготовки (не прибрані небезпечні дерева (звисаючі гілки) та не визначені напрямки відходу при звалюванні дерев);

– порушення потерпілими вимог інструкцій з охорони праці за конкретним видом робіт чи професією;

При низьких температурах обмороження може статися при дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього, роботи слід виконувати в рукавицях. Для попередження обмороження потрібно не допускати намокання ніг.

У зв’язку із погіршенням погодних умов слід звернути увагу на попередження травмування працівників під час пересування. Основними причинами таких нещасних випадків є падіння через незадовільний стан тротуарів, доріг (неприбраний сніг, ожеледиця, інше), та травми, отримані через падіння з даху бурульок або снігу.

З метою зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов на працівників підприємств, з урахуванням специфіки трудового процесу необхідно:

- провести з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху по території підприємства, між виробничими об'єктами, по населеному пункту у зв’язку з виконанням функціональних обов’язків по затвердженому маршруту;

- провести позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо дотриманням усіх правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умов;

- забезпечити формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ та організацій. При наявності снігового покриття своєчасне проведення робіт по прибиранню та посипанню речовинами, які зменшують ковзання під час ожеледиці;

- організувати роботи з прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд, провівши цільовий інструктаж питань охорони праці. При неможливості проведення зазначених робіт заборонити доступ працівників до небезпечних об'єктів;

- організувати заходи для збереження тепла у виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог діючих санітарних норм.

Вжиття цих заходів допоможе зберегти здоров’я працівників під час виконання робіт у зимовий період.

Роботодавці зобов’язані створити належні умови для працівників, які працюють в умовах низької температури. Необхідно:

  • проводити періодичні медогляди працівників;
  • надавати перерви для обігріву та відпочинку;
  • припиняти за певних несприятливих погодних умов роботу;
  • забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту від впливу погодних умов (головні убори, сезонний одяг, взуття тощо).

 

Адреса Веселівського відділення УВД ФССУ у Запорізькій області. вул. Пушкіна, 9,

смт. Веселе, Запорізької обл., 72202.

тел. +38(06136) 2-10-81 (факс), 2-18-92

e-mail: vese.zp@fssu.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь