A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

За велосипедами майбутнє!

Дата: 16.11.2021 14:50
Кількість переглядів: 606

Фото без описуРозвиток велосипедного туризму в Україні, як спеціалізованого виду не лише туризму, а й спорту, з року в рік набирає обертів. На сьогодні він стає вельми популярним. Все більше країн Європи та й світу загалом пересідають на цей вид транспорту. І все це тому, що останніми десятиліттями спостерігається тенденція до збереження навколишнього середовища. Серед причин, чому більшість людей прагне пересісти на велосипеди, є головні: турбота про свій стан здоров’я та випробування власних сил і можливостей

У нашій державі велосипедний туризм поки що не став масовим видом відпочинку із-за того, що відсутня належна інфраструктура та, як завжди, бракує коштів. Проте є можливість для його розвитку і поступово зростає кількість відповідних велоасоціацій та гуртків при спортивних школах і закладах позашкільної освіти.

У багатьох країнах світу велосипед є найбільш доступним, економічним, здоровим, а також швидким і безпечним видом транспорту. Про його популярність свідчать такі факти: у Нідерландах, Бельгії та інших країнах Європи велосипедистами є 40% населення; на роботу цим видом транспорту їздять 15% японців, 40% нідерландців, 77% китайців; незважаючи на те, що Фінляндія є дуже холодною країною, в її столиці Гельсінкі велосипеди популярніші за автомобілі.

Велосипед – один із найбільш сталих та раціональних видів транспорту, який робить навколишнє середовище безпечнішим та комфортнішим. Розвиток велосипедної інфраструктури є виправданою інвестицією для сільської громади та виступає ознакою прогресивної транспортної політики на селі.

У нашій Веселівській громаді, особливо після того, як було побудовано біля 20км пішохідно-велосипедних доріжок та 10-кілометрову дорогу до с. Широкого, є можливість для організації та розвитку велоспорту на належному рівні. Адміністрація громади та депутатський корпус разом із активістами та прихильниками велотуризму та велоспорту приступили до планування та реалізації велоконцепції на нашій території. Тим більше у нашій громаді є серйозні приклади прихильників вело туризму. У Веселому по вулицях, біля торгових об’єктів, соціальних та громадських будівель, особливо навчальних закладів різного типу, можна зустріти людей, які користуються двоколісним транспортом. Все це говорить про те, що на Веселівщині розвивається вело мережа.

Є приклади, коли любителі велосипеда їздять уже не лише між нашими селами, а й територією області, містами та по визначних місцях нашої держави. У селі Піскошине проживає родина Яковенків, яка вже не один рік із задоволенням їздить на такому зручному виді транспорту Україною, наразі туристичні велосипедні маршрути вони прокладають самі (до речі, з власної ініціативи).

У Громаді розуміють, що популяризація використання велосипеда і створення відповідної інфраструктури стимулюватиме розвиток туристичної привабливості нашого рідного Веселівського краю. Адже багато жителів вже зрозуміли, що велосипед – це не лише еколо-гічний засіб пересування, а ще й можливість для органі-зації повноцінного дозвілля, відпочинку та велоподорожей рідною країною.

Саме тому в жовтні цього року в Громаді відбулася зустріч з активістами велосипедного спорту і туризму Веселівщини, на яку були запрошені спеціалісти і педагоги із міста Запоріжжя. На цьому заході у своєму виступі голова селищної ради Кіяшко П.М. зазначив, що керівництво та актив Громади прихильно ставляться до  розвитку велосипедного спорту на території нашого краю. Слід зазначити, що на цю зустріч Петро Миколайович приїхав на велосипеді, у спортивному костюмі та з відповідним шлемом на голові, показавши цим приклад присутній учнівській молоді. Отже, на цьому форумі всі присутні прийшли до висновку, що за велосипедами, дійсно, майбутнє!

Щоб підняти цей вид спорту на належний рівень, школи нашої Громади повинні започаткувати роботу велогуртків, передбачити організацію велотуристичних екскурсій тощо. Петро Миколайович на зустрічі наголосив, що їзда на велосипеді до роботи, до магазину, на навчання до школи, неквапна поїздка з родиною у вихідні дні до ставків сіл Широке чи Мала Михайлівка, вело екскурсія до дендропарку в селі Менчикури – це не лише здоров’я, а й маса позитивних емоцій та естетичне задоволення від споглядання навколишньої краси.

Велосипед – це гарний спосіб підтримувати себе в належній фізичній формі. Цим видом транспорту можуть користуватися люди різного віку та різної статури. Їзда на велосипеді позитивно впливає на емоційний стан людей, покращує самопочуття, впевненість у власних силах, зменшує втому, підвищує рівень імунітету.

Саме з цією метою при Веселівській громаді у відділі туризму, екскурсій та краєзнавства будуть функціонувати гуртки, секції та асоціації по велоспорту, щоб у перспективі започаткувати в нашій громаді велотуризм, який дасть змогу всім бажаючим краще пізнати рідний край. Вже на даному етапі ми готові спланувати напрямки розвитку велосипедного туризму та спорту в нашій Громаді. Рух у цьому напрямку в ній уже почався. Та робота йде занадто повільно. Саме розвитку велотранспорту та його інтеграції у загальну транспортну мережу нашого краю була присвячена зустріч із зацікавленими та залюбленими у велоспорт людьми, яка пройшла у жовтні. Адже за останні три роки у селах Громади, що відзначається нашою велоспільнотою, значне «видиме» зростання кількості велокористувачів. Актив Громади, депутатський корпус за останні роки відчув стратегічну необхідність щодо організації велоспорту та велотуризму на Веселівщині. Це зробить життя наших односельчан більш дієвим і насиченим. За мету зацікавлені люди ставлять перед спільнотою Громади такі завдання:

- проаналізувати особливості даного виду туризму в громаді;

- виокремити основні проблеми і визначити перспективні напрямки розвитку велоспорту на нашій території;

- запропонувати можливі маршрути для популяризації велосипедного туризму.

І насамкінець, хочу зазначити, що на сьогодні велосипед відіграє ще одну важливу роль – він стає складовою громадського транспорту, адже користуватися ним зручно, швидко, вигідно, бо не затратно.

(Наступна публікація буде присвячена людям, які на нашій території залюблені у велосипед із дитинства і проїхали на ньому багатьма містами та селами України).

 

М. Михида, заступник директора з навчально-виховної роботи Веселівського відділу КЗ «Центр туризму» Запорізької обласної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь