A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ОБ’ЄКТИ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ

Дата: 22.10.2021 10:33
Кількість переглядів: 453

Фото без описуОб’єкти природно-заповідного фонду, які розташовані у межах Веселівської селищної територіальної громади:

       ландшафтний заказник місцевого значення «Урочище Білорецький ставок», площа  37 га, підстава створення: рішення Запорізької обласної ради від 24.12.2012  № 15;

      ландшафтний заказник місцевого значення «Ізвестінський ставок», площа  98 га, підстава створення: рішення Запорізького облвиконкому від 25.09.1984  № 315;

      лісовий заказник місцевого значення «Єлізаветівський ліс», площа 60 га, підстава створення:  рішення Запорізького облвиконкому від                     25.09.1984  № 315;

     ентомологічний заказник місцевого значення «Цілина Черноморченка», площа 45, підстава створення: рішення Запорізького облвиконкому від 25.09.1984  № 315;

      заповідне урочище місцевого значення «Лісонасадження Яковенко», площа 80 га, підстава створення: рішення Запорізького облвиконкому від 25.09.1984  № 315.

 

Об’єкти природно-заповідного фонду (ПЗФ), які розташовані у межах Веселівської селищної територіальної  громади, кваліфікуються за двома категоріями: заказники     (4 об’єкти) та заповідні урочища (1 об’єкт).

 

В межах категорії заказники поділяються на такі типи:      

Ландшафтний заказник — природно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення охорони всього природного комплексу, що розташований на ній.

Лісовий заказник — природно-заповідна територія, що створена задля забезпечення охорони типових для кожного окремого ботаніко-географічного району лісових екосистемЗаказник може бути природного або штучного походження.

Ентомологічний заказникприродно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення охорони комплексів, місць проживання (біогеоценозів), збереження рідкісних, зникаючих видів комах та інших безхребетних тварин.

 

         Заповідні урочища  оголошуються лісові, степові, болотні та інші відокремлені цілісні ландшафти, що мають важливе наукове, природоохоронне і естетичне значення, з метою збереження їх у природному стані.

По Запорізькій області визначено лише 2 об’єкта ПЗФ категорії заповідні урочища, які розташовані на території нашого рідного краю: один з них розташований у межах Веселівської  селищної територіальної громади - заповідне урочище місцевого значення «Лісонасадження Яковенко».

 

Основні вимоги щодо режиму заказників

На територіях заказників забороняються суцільні, прохідні, лісовідновні та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Господарська, наукова та інша діяльність, що не суперечить цілям і завданням заказника, проводиться з додержанням загальних вимог щодо охорони навколишнього природного середовища.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених заказником, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Основні вимоги щодо режиму заповідних урочищ

На території заповідних урочищ забороняються всі види рубок, у тому числі санітарні, рубки формування і оздоровлення лісів, видалення захаращеності та будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу, відповідно до вимог, встановлених для природних заповідників.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених заповідними урочищами, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Територія заповідних урочищ позначається на місцевості межовими охоронними знаками

 

Кожен з 5 об'єктів ПЗФ, які розташовані у межах Веселівської селищної територіальної  громади, сприяє збереженню природних скарбів: тваринного і рослинного світу, ландшафтів, водних ресурсів, унікальних геологічних об’єктів тощо. Крім того, ПЗФ має наукове, естетичне, рекреаційне значення, допомагає підтримувати довкілля у стані екологічної рівноваги.

Всі об'єкти ПЗФ неповторні і тому потребують до себе особливої уваги людини. Природні території є багатством народу України і тільки спільними зусиллями ми досягнемо успіху щодо збереження цих територій. Успіх цієї справи залежить від кожного з нас!

 

 

Відділ агропромислового комплексу, екології та охорони навколишнього середовища виконавчого комітету Веселівської селищної ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь