A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

З 6 вересня 2021 року у Веселівській громаді запрацював громадський бюджет

Дата: 07.09.2021 11:58
Кількість переглядів: 649

Фото без описуЯкщо ви небайдужі до життя свого населеного пункту, бачите його проблеми та розумієте як їх вирішити, якщо ви маєте активну життєву позицію та готові реалізовувати особисті проєкти, що сприяють соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку нашої громади, підвищать її привабливість та комфортність проживання, громадський бюджет — це саме те, що вам потрібно.

В Україні громадський бюджет  запрацював в рамках українсько-польського партнерства наприкінці 2015 року. Першопрохідцями стали міста  Черкаси, Полтава та Чернігів. Згодом долучились Київ, міста – обласні центри, райони і об’єднані територіальні громади.

Не залишаємося осторонь і ми. 3 вересня 2021 року відбулося позачергове засідання 10 сесії Веселівської селищної ради VIII скликання, під час якого було прийняте рішення «Про затвердження Положення про Громадський бюджет Веселівської селищної ради», що надає вам  шанс  удосконалити діалог з владою,  залучитися до участі в бюджетному процесі, а головне – вирішувати разом соціально-значущі питання громади перетворити своє село або селище на село (селище) мрії.

Щоб дізнатися як це працює, пропонуємо вам ознайомитися з відповідями на запитання, які найчастіше  постають перед громадянами, які вирішили залучитися до участі  в громадському бюджеті.  То ж знайомтеся, підтримуйте, долучайтеся, ініціюйте, впливайте та  зробіть свою громаду кращою!

1. Що таке Громадський бюджет або бюджет участі?

Громадський бюджет – це частина бюджету Веселівської селищної ради, з якого здійснюється фінансування заходів, виконання робіт та надання послуг, визначених безпосередньо членами територіальної громади та оформлених відповідно проєктних пропозицій, які стали переможцями конкурсу.

2. Хто може бути автором проєкту?

Автор — мешканець/мешканка Веселівської громади віком від 14 років, що подають проєкт для участі у конкурсі, які зареєстровані та постійно проживають у межах Веселівської територіальної громади, або студенти (курсанти, слухачі та інші), які тимчасово виїхали з територіальної громади на навчання.

3. Що таке проєкт? Які вони бувають?

Проєкт – оформлена згідно з вимогами Положення пропозиція, реалізація якої може відбуватися за рахунок коштів громадського бюджету Веселівської селищної ради.

Мінімальна кошторисна вартість проєкту може становити 1000 грн., максимальна кошторисна вартість проєкту - 20 000 грн.

4. Які є обмеження для проєктів?

Подавати проєкти, реалізація яких може відбуватися за рахунок коштів громадського бюджету, не можуть : депутати/депутатки та посадові особи Веселівської селищної ради, а також її комунальні підприємства, установи, організації.

До участі у конкурсі приймаються проєкти:

  • які відповідають нормам чинного законодавства;
  • які належать з типів проєктів, передбачених в Положенні ( безпека та громадський порядок ; дорожне господарство, транспорт; комунальне господарство, благоустрій територій; культура,; навколишнї середовище, енергозбереження; освіта; охорона здоровя; соціальний захист; спорт та туризм, велоінфраструктура);
  • реалізація яких відноситься до компетенції Веселівської селищної ради та її виконавчих органів і термін реалізації проєкту не перевищує встановлену максимальну тривалість реалізації;
  • бюджет включає всі витрати, ураховуючи розробку проєктної документації, закупівлю товарів, робіт та послуг тощо.

5. Яким чином можна подати проєкт?

         Проєкт подається автором/авторкою у електронному (у електронній системі) вигляді. Модератори визначених, обладнаних засобами інтернет-зв'язку пунктів супроводу, в тому числі мобільних, допомагають мешканцям подати проєкт в електронному вигляді (створити кабінет та/або подати проєкт в електронній системі).

         Проєкт подається разом з підписами підтримки проєкту у кількості 20 осіб. Скан-копія листа з підписами завантажується при поданні проєкту в електронній системі.

         Кожен мешканець територіальної громади  може подати необмежену кількість проєктів, реалізація яких відбуватиметься за рахунок коштів громадського бюджету та не перевищує встановлену максимальну тривалість реалізації проєкту.

6. Чи можливе зняття проєктів?

         Автор/авторка проєкту, у будь-який момент, може зняти свій проєкт з розгляду, але не пізніше ніж за 7 календарних днів до початку голосування.

7. Як здійснюється контроль за відбором проєктів?

      • Голова комісії з питань Бюджету участі, створеною розпорядженням голови селищної ради, та модератор здійснюють попередню оцінку з метою перевірки поданого проєкту на предмет:
      • повноти та правдивості заповнення відомостей про автора проєкту (зокрема ідентифікація особистості);
      •  відповідності найменування та ідеї проєкту його змісту, нормам законодавства та принципам забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, а також Стратегії розвитку Веселівської територіальної громади;
      • повноти заповнення усіх обов’язкових полів проєкту за формою та у обсязі, що відповідають нормам цього Положення;
      • відповідності підписів підтримки проєкту установленим вимогам;
      • відповідності вимогам нормативної лексики.

         Проєкт, що пройшов попередню перевірку, підлягає експертизі профільними спеціалістами відповідних структурних підрозділів. Відповідні виконавчі органи Веселівської селищної ради проводять аналіз проєктів, формують Звіти про аналіз відповідності проєктів та передають звіти голові комісії з питань бюджету участі не пізніше ніж через 15 робочих днів з дня завершення подачі проєктів.

         Веселівска селищна рада та її виконавчий орган забезпечують публічне обговорення поданих проєктів та надають можливість автору або уповноваженій ним особі, представити проєкт у ході публічного обговорення. Метою такого обговорення є детальний аналіз проєкту. Внесення поправок до проєктів за результатами обговорення можливе не пізніше ніж за 7 календарних днів до початку голосування.

 

8. Де можна знайти проєкти, які пройшли відбір і допущені до голосування?

Після проходження експертизи проєкт опубліковується адміністратором на електронній платформі «Громадський бюджет».

9. Яким чином відбувається голосування?

Голосування проводиться протягом 15 календарних днів після офіційного оголошення про початок голосування.

Голосування за проєкти здійснюється шляхом заповнення бланку голосування в електронному вигляді або на паперових носіях:

- голосування у електронному вигляді здійснюється у електронній системі за допомогою авторизації мешканця/мешканки Веселівської територіальної громади через систему BankID, MobileID, електронно-цифрового підпису або через електронну почту з внесенням серії і номеру паспорту (посвідки на постійне проживання) та завантаженням його скан-копії з актуальною пропискою, номер телефону та адреси проживання та інших даних необхідних для ідентифікації особистості та визначення її причетності до громади;

- голосування на паперових носіях здійснюється виключно у приміщеннях пунктів супроводу Бюджету участі за пред’явлення оригіналу паспорту і здійснюється виключно один раз та тільки особисто голосуючим шляхом заповнення бланку голосування. Особи, які не можуть самостійно пересуватися та/або особи з обмеженими можливостями, що не можуть самостійно пересуватися, мають право здійснити голосування на дому. Для цього їм необхідно надати до відповідального відділу заяву (в довільній формі) або усне звернення в телефонному режимі, в якій зазначається причина голосування на дому.

Одна особа може проголосувати не більше ніж за три проєкти.

Голоси, що були подані за проєкти , заносяться до єдиної бази адміністратором електронної платформи «Громадський бюджет» одразу після закінчення голосування.

10. Хто може проголосувати?

Всі члени територіальної громади, які досягли 14-річного віку та зареєстровані та проживають НА ТЕРИТОРІЇ Веселівської селищної ради (або мають довідку про тимчасове проживання , акт депутата, довідку про місце роботи, навчання (атестат закладів освіти Веселівської громади), служби чи інші документи, що підтверджують їх проживання або іншу причетність до Веселівської громади), що підтверджується обов'язковим наданням (завантаженням) скан-копії відповідних документів.

11.  Де можна знайти проєкти, які перемогли у конкурсі та будуть фінансуватися з громадського бюджету?

Рейтинг та перелік проєктів оприлюднюються не офіційному веб-сайті Веселівської селищної ради.

 

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ ТА ДОДАТКИ

 

Подати проєкт можна ТУТ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь