Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ «ОНОВЛЕНИЙ ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ»

Дата: 07.06.2021 11:27
Кількість переглядів: 318

Фото без описуНові правила призначення і нарахування субсидій викликають багато запитань у існуючих та потенційних отримувачів.

Питання 1: Які документи потрібні для переоформлення житлової субсидії згідно з новими правилами?

Відповідь: Як і раніше, у загальному випадку, для призначення субсидії потрібно подати заяву відповідної форми і декларацію.

Питання 2:  Для отримання бланків і подання документів обов’язково особисто приходити до управління соціального захисту?

Відповідь: Ні. Територіальним органам соціального захисту населення області та територіальним громадам доведено нові форми бланків відповідних документів: заяви про призначення та надання житлової субсидії й декларації про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії.

Отримати їх можна безкоштовно і надаються вони у разі звернення громадянина безпосередньо до органу надання субсидій. Але їх також можна роздрукувати з сайту Міністерства соціальної політики   (у цьому людям похилого віку можуть допомогти діти, онуки, знайомі). І тоді нікуди не треба ходити.

Заповнивши ці форми, можна відправити їх поштою на адресу місцевого управління соціального захисту населення (адреси управлінь вказані на сайтах регіональних органів виконавчої влади, а також на сайті Міністерства соціальної політики). 

Також документи можна подати:

уповноваженій посадовій особі виконкому місцевої ради територіальної громади;

у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади.

Вони  протягом трьох робочих днів передадуть заповнені документи структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Можна також заповнити бланки в електронному вигляді і надіслати їх електронною поштою. При цьому бланки повинні бути підписані електронним підписом.

Питання 3: Більшість отримувачів субсидій – пенсіонери, які не вміють користуватися інтернетом і звикли всі питання вирішувати особисто. Як тут бути?

Відповідь: Пенсіонерам у заповненні та надісланні документів можуть допомогти діти, онуки, сусіди, знайомі. Люди поступово адаптуються до технічних новацій. І кількість звернень в електронній формі постійно зростає.

Питання 4:  Як діяти мешканцям громад, які були укрупнені шляхом об’єднання?

Відповідь:  З питаннями оформлення субсидій громадяни можуть звертатися до:

- старост,

- виконкому територіальної громади,

- структурного підрозділу з питань соціального захисту громади,

- Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади,

- органу соціального захисту держадміністрації району.

Питання 5:  До якого часу можна подати документи на  отримання субсидії в неопалювальний період?

Відповідь: Для громадян, які мають оновити документи для призначення субсидії, перехідний період триватиме з травня до кінця вересня, тобто, подавати документи можна протягом п’яти місяців. При цьому, незалежно від строку звернення, субсидія буде призначена і нарахована з травня.

Питання 6: Чи всім одержувачам необхідно подавати документи для продовження отримання субсидії?

Відповідь: Ні. Відповідно до рішення Уряду від 19 травня цього року встановлено, що розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, проводиться без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

надавалася у грошовій безготівковій формі;

була призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму; індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію; внутрішньо переміщеним особам;

була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

В той же час якщо у вас змінився склад домогосподарства, або є депозит більше ніж 100 тис грн, ви здійснили купівлю майна, зробили ремонт (тощо) на суму більш ніж 50 тис грн, вам необхідно письмово про це повідомити територіальний орган соціального захисту населення.

Питання 7:  Чи можна зараз оформлювати субсидію вже на опалювальний період?

Відповідь:  Наразі проводиться оформлення субсидії на неопалювальний період. Але субсидії призначаються з 1 травня й до кінця наступного опалювального періоду, тобто, до 30 квітня 2022 року. До поданих зараз документів інших у жовтні чи листопаді додавати нічого не потрібно. Як і раніше, інформацію про доходи громадян органи соцзахисту населення отримуватимуть самостійно. Відповідні запити будуть опрацьовуватися у режимі автоматичного обміну інформацією з Пенсійним фондом, фіскальною службою, фондами соціального страхування.

Питання 8:  Як довго доведеться чекати призначення субсидії?

Відповідь: Вже скасовані комісії, які вирішували питання призначення субсидій в окремих випадках. Зараз призначення субсидії у всіх випадках призначатимуться безпосередньо органами соціального захисту населення на підставі поданих документів. І завдяки цьому термін призначення субсидії скорочується. У комісій це займало до 30 днів. Тепер процедура відбуватиметься у 10-денний термін.

Питання 9:  Як призначатиметься субсидія на понаднормову житлову площу?

Відповідь: Комісії при місцевих органах влади скасовані. Рішення щодо призначення житлової субсидії буде прийматися безпосередньо територіальним органом соціального захисту населення.

Положенням, яке регламентує призначення житлових субсидій, визначено, що субсидія на понаднормову площу розповсюджується лише в одному випадку - якщо до складу домогосподарства входять непрацюючі непрацездатні особи (особи з інвалідністю, пенсіонери, діти). У таких випадках субсидії на понаднормову площу, як і в попередні опалювальні періоди, будуть нараховані автоматично на підставі інформації про склад домогосподарства та про соціальний статус його членів.

Норми житла, на яку призначається субсидія, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2014 № 409.

Так, для оплати житлово-комунальних послуг, зокрема послуг з постачання теплової енергії для потреб централізованого або автономного опалення; з постачання та розподілу природного газу або постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії - 13,65 кв. метра опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство (48,87 кв метра).

У наданні субсидії відмовлять, якщо:

площа квартири перевищує 130 кв. м,

площа будинку понад 230 кв. метра.

При призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності, або розташовані у сільській місцевості й отримані як спадщина.

Питання 10:  Чи існують винятки в призначенні субсидій власникам кількох житлових помешкань?

Відповідь: Виняток буде зроблено лише тим, хто має кілька житлових приміщень у сільській місцевості, з огляду на їхню низьку вартість і неліквідність (як правило, це успадковане майно).

Питання 11 Чи передбачена субсидія у випадку, якщо хтось із членів родини мешкає за іншою адресою чи за кордоном?

Відповідь:  Працездатні особи, котрі більше 60 днів відсутні за місцем реєстрації й не декларують своїх доходів,  втрачають права на субсидію. Тож треба або задекларувати доходи, або змінити склад домогосподарства, інакше кажучи, місце реєстрації. На це, відповідно до закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» , дається 30 днів.

Але якщо людина працює за кордоном й офіційно сплачує там податки, лікується чи доглядає за дитиною, то малозабезпечені члени її домогосподарства в Україні мають право на субсидію.  

Питання 12:  Чи можуть претендувати на житлові субсидії власники індивідуальних транспортних засобів?

Відповідь: Якщо конкретний член одного домогосподарства має авто, випущене менше п’яти років тому або два чи більше автомобілів віком не старше 15 років, то субсидія в такому випадку не призначається. Відповідно, якщо один автомобіль або кілька старші за 15-річний вік, на призначення субсидії це не впливає.

Питання 13:  Які зміни в нарахуванні субсидій чекають власників розділених особових рахунків?

Відповідь: Ніяких змін немає. Якщо в одному домогосподарстві мешкають дві родини чи більше, які сплачують комунальні послуги на різні особові рахунки, і це документально підтверджено, їм субсидії будуть призначатися на загальних підставах.

Питання 14: Яку суму грошей можна тримати на банківському депозиті, щоб людина не втратила права на субсидію?

Відповідь: Зараз ця сума становить 100 тисяч гривень. При цьому до сукупного доходу при розрахунку розміру субсидії дивіденди, отримані від розміщення депозиту, враховуватися не будуть.

Питання 15: Які категорії населення втратять право на субсидії з 1 травня 2021 року?  

Відповідь: Право на субсидії втратять ті, хто:

здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;

має банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень;

здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;

декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;

має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;

не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;

має авто, якому менш ніж 5 років з дати випуску;

має два і більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;

не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь