Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Йому довіряють люди

Дата: 02.02.2021 06:49
Кількість переглядів: 447

Фото без описуЗа роки роботи в органах місцевого самоврядування Кіяшко Петро Миколайович чув на свою адресу не тільки добрі слова і подяки, а й різноманітні критичні висловлювання та безпідставні звинувачення. Але викликані цим емоції ніколи не гальмували його роботу. Він наполегливо і послідовно продовжував вирішувати місцеві проблеми. Ця стаття розкриває окремі секрети успішної роботи голови Веселівської селищної ради.

         Наприкінці весни 1990 року, маючи вже тринадцятирічний виробничий і управлінський досвід, Кіяшко П.М.  перейшов на роботу до Веселівської селищної Ради народних депутатів. Завдяки цьому він довго не затримався на своїй першій посаді спеціаліста і 21 червня 1990 року став заступником голови виконкому Ради народних депутатів, а  27 грудня 1991 року був обраний головою Веселівської селищної ради народних депутатів. З того часу на всіх минулих місцевих виборах Петро Миколайович отримує найбільший кредит довіри виборців  і обирається очільником Веселівської селищної ради.

         Безумовно багатьма причинами можна пояснити такий його успіх, як кажуть, на ниві місцевого самоврядування. Найбільш головними з них є слідуючі.

         Набутий ще у роки роботи у господарствах досвід управлінської діяльності та вміння працювати з людьми. Зокрема, Петро Миколайович завжди уважний до слів людей. І хоча, як писав один з поетів у давні часу, хвалу і хулу сприймай байдуже, очільник  селищної ради так не вважає. Як людина самокритична, вимоглива до себе він допускає наявність окремих помилок у своїй роботі, не обурюється  на висловленні людьми критичні зауваження, а оперативно аналізує ситуацію та вживає відповідні заходи щодо її виправлення. На думку Кіяшка П.М. у роботі важливим є визнання та виправлення допущених помилок.

         І під час спілкування з депутатами селищної ради, членами виконавчого комітету селищної ради та старостами населених пунктів Веселівської громади він постійно зосереджує їх увагу на вмінні слухати і чути людей.  Адже вони орієнтують органи самоврядування на вирішення місцевих проблем, а їх слова – справжній  барометр  стану справ у громаді. З огляду на все це і відбуваються позитивні зміни у роботі Веселівської селищної ради.

         Наділений розумом, допитливістю  і самостійністю Петро Миколайович ще з юності мав свою точку зору, ніколи не боявся її висловити та відстояти при необхідності.  З цієї причини він не завжди, як кажуть, подобався начальству і часто мав з ним непорозуміння.

         Навіть під час служби у армії проявляється його прагнення до самостійності у своїх діях. Це сталося під час прибуття військового підрозділу, у якому служив Кіяшко П.М. на посаді механіка-водія гусеничного тягача, на далекий полігон для бойових стрільб. Як тільки військовий ешелон розпочав  розвантажуватися, Кіяшку П.М. і одному з прапорщиків дають завдання – провести розвідку дороги до місця зосередження бойової техніки. Потужний тягач, за важелями  якого був Петро Миколайович, одразу ж помчав у безлюдну пустелю. Прапорщик, розкривши планшет з картою, час від часу подавав команди про напрямок руху бойової машини. Згодом Кіяшко П.М. звернув увагу, що команди стають все більш рідшими і не дуже впевненими . З огляду на це і на те, що у баках залишилося менше половини пального, він зупинив тягач і попросив прапорщика нарешті визначитися з напрямком подальшого руху. Але, розгублений надстроковик тільки розвів руками.

         Враховуючи виниклу ситуацію, Петро Миколайович попросив у прапорщика карту, а йому запропонував відпочити. Прапорщик з цим погодився і за декілька хвилин вже захропів на командирському сидінні. Тим часом механік-водій, уважно вивчивши карту і орієнтуючись по природних орієнтирах, згодом заїхав у  невеликий аул, там зміг поповнити запаси палива. Через деякий час Кіяшко П.М. знайшов і місце зосередження бойової техніки, а потім спрямував тягач до залізничної станції. За декілька хвилин до закінчення розвантаження військового ешелону екіпаж тягача прибув на станцію. Прапорщик отримав інформацію від Кіяшка П.М., бадьоро  доповів командиру військового підрозділу про успішне виконання завдання.

         За роки роботи у господарствах району Петру Миколайовичу далеко не один раз доводилося висловлювати свою точку зору без врахування можливих наслідків. Зокрема, одного року, очолювана ним тваринницька ферма, створила запас сіна для молодих телят. Під час відвідування  ферми цей високопоживний корм помітив очільник району і запропонував передати частину сіна сусідньому господарству. Кіяшко П.М. не погодився з цим і почув, що потрібно мислити масштабніше.

         На ранок другого дня два трактори з причепами із сусіднього господарства приїхали на ферму за сіном. Петро Миколайович пояснив цим механізаторам, що це сіно призначено для молодих телят тваринницької ферми, а не для їх господарства і попросив залишити територію ферми. Як тільки гінці за сіном поїхали одразу ж на ферму прибули голова колгоспу і його заступник. Але і вони ні своїм авторитетом, ні своїми посадами не змогли переконати Кіяшка П.М. у доцільності поділу сіна. Попередивши Петра Миколайовича  про можливі негативні наслідки, його керівники повернулися до контори. На жаль, вони не чули, як П.М. Кіяшко зазначив, що я переживу негативні наслідки, а молоді телята не переживуть кінця зими і початок весни без сіна.

         Перейшовши на роботу до органу  місцевого самоврядування, Петро Миколайович привернув увагу своїх колег прагненням працювати ініціативо, не боятися самостійності при вирішенні  питань життєдіяльності селища, завжди відстоювати власну точку зору не словами, а успішними справами.

         Зокрема, коли робота  по газифікації   території Веселівської селищної ради загальмувалася, Кіяшко П.М. ініціює створення структури, яка зайнялася питаннями будівництва у Веселому газових магістралей низького тиску . Відверто кажучи, тоді далеко не всі вірили, що голова селищної ради зможе організувати продовження газифікації Веселого. Навіть дехто з очільників району зайняв  позицію стороннього спостерігача.

         Петро Миколайович, який бачив що треба  розраховувати тільки на власні сили, провів збори мешканців на кожній вулиці селища і переконав їх у необхідності залучення коштів обласного фонду «Сільське подвір’я» та укладання людьми відповідних угод. Завдяки цьому було вирішено питання будівництва газових  магістралей низького тиску у Веселому  і його газифікація. Цей досвід потім використали під час газифікації інших населених пунктів Веселівської громади. За словами Кіяшка П.М. у ті роки йому довелося чути багато і не завжди приємних висловлювань, але головне не розмови, а «голубий вогник» у оселях людей.

         Як прогресивно мисляча людина, Петро Миколайович,  при здійсненні своїх повноважень, завжди правильно визначає основні напрями роботи і на них зосереджує першочергову увагу.  А тому, напевне,  і в сьогоднішніх ринкових умовах Веселівська селищна рада функціонує нормально. Свідчать про це наступні приклади.

         Зміна структури економіки негативно позначилася на житлово-комунальному господарстві та інших службах.  Правова база поліпшення утримання житлового фонду була відсутня. Вивчивши відповідний досвід областей України, голова Веселівської селищної ради  ініціює створення організацій співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) і проводить необхідну роботу. За декілька років ОСББ було охоплено  100 відсотків житлового фонду. Мешканці багатоповерхових будинків спільно з селищною радою, вирішили питання освітлення, огородження та благоустрою прибудинкових територій, наведення порядку у під’їздах будинків.

         Необхідно зазначити, що поява біля багатоповерхових будинків сучасних огорож і тротуарів, квітників поклала край шипінню опонентів голови селищної ради. Недарма ж люди кажуть, що краще раз побачити ніж сто раз почути.

         Шість років тому Кіяшко П.М. не побоявся підтримати проголошену адміністративно-територіальну реформу. Як завжди про процес децентралізації велося багато  розмов, а з прийняттям відповідних законодавчих актів ніхто, як кажуть, з вищих органів влади не поспішав. Але, Петро Миколайович зрозумів, що ця реформа наділяє органи місцевого самоврядування реальними повноваженнями і робить їх справжніми господарями на території. І розпочав вести серед населення роз’яснювальну роботу про переваги і доцільність створення об’єднаної територіальної громади. Зокрема, проводить декілька зустрічей з керівниками сусідніх сільських рад.

         До такої зміни у адміністративно-територіальному устрої нашого району мало хто був готовим. І спочатку пропозицію Кіяшка П.М. створити Веселівську ОТГ підтримала тільки Широківська сільська рада.

         Відбулося об’єднання селищної та сільської рад у одну громаду. За декілька  послідуючих років Веселівська ОТГ створила власну інфраструктуру, зміцнила свою комунальну власність, вирішила інші питання. А саме головне - громада  стала успішніше господарювати на своїй території.

         Як полюбляє говорити голова Веселівської селищної ради Кіяшко П.М. – минув час гучних декларацій і настав час конкретних справ. І на рахунку ОТГ їх з’являється з кожним роком все більше та більше. Всі ми цьому свідки. Звертають на це увагу і гості селища.

         Враховуючи позитивну динаміку соціально-економічного розвитку Веселівської об’єднаної територіальної громади, минулого року приєднатися до неї вирішила і Менчикурівська сільська рада. Як бачимо, Петро Миколайович зробив правильний вибір і цього разу. У результаті Веселівська об’єднана територіальна громада стала ще більшою і є спроможною.

         З перших днів роботи в нових умовах очільник громади розраховує не лише на бюджетні кошти (селищної, обласної рад), а й на інвестиції зарубіжних партнерів. Окрім створення інвестиційної привабливості території громади, Петро Миколайович багато працює над наповненням реальним змістом міжнародного співробітництва Веселівської ОТГ. З цією метою він відвідав декілька країн Європейського Союзу, підписав цілий ряд угод, меморандумів, договорів, а також забезпечив участь  Веселівської селищної ради у багатьох міжнародних програмах і проектах.

         Відверто кажучи, кожна його міжнародна поїздка викликала у деяких людей критичну оцінку. Ці опоненти Кіяшка П.М. вважали, що це марна трата бюджетних коштів. І тільки тоді, коли Веселівська селищна рада отримала від зарубіжних партнерів кошти на обладнання сучасного Центру надання адміністративних послуг, зокрема, два пожежні автомобілі з Польщі, пожежний автомобіль і спеціальне обладнання з Німеччини, а також декілька гуманітарних вантажів з інших  країн, спроби дискредитувати очільника громади припинилася. І сьогодні Петро Миколайович наполегливо і послідовно працює над залученням коштів зарубіжних інвесторів для подальшого розвитку громади.

         Успішному вирішенню головою Веселівської селищної ради питань життєдіяльності території сприяє і його уміння залучати до цієї роботи депутатів, членів виконавчого комітету ради, старост, а також інших активістів. Він завжди знаходить час  для контролю за виконанням отриманих  ними відповідних доручень і даних кожним працівником обіцянок.

         Як відомо, критеріїв  оцінки діяльності селищної ради є багато. Але я не буду згадувати відповідні показники і рейтинги. Залишимо цю позитивну статистику, як кажуть, у спокої. Адже не менш головним є визнання Веселівської об’єднаної територіальної громади та посилення до неї інтересу у області та Україні і навіть за кордоном.  І це не перебільшення, а реальна дійсність. Свідоцтво цьому приїзд до нашої громади  делегацій працівників місцевого самоврядування з багатьох районів України і колег з Польщі та Німеччини. Цікавило їх одне – досвід роботи Веселівської ОТГ.

         Не можу не згадати і те, що кількість нагород у Кіяшка П.М., які він отримав за роки до створення Веселівської ОТГ і за час її існування, приблизно однакова. Зокрема, очільник громади нагороджений у 2016 році Орденом Запорізької обласної ради «За заслуги перед Запорізьким краєм ІІ ст.", у 2019 році Грамотою Верховної Ради України за заслуги перед українським народом і медаллю «За вірність народу України». Від цих високих нагород у Петра Миколайовича не запаморочилася голова. Адже він вважає, що це оцінка не тільки його роботи, а всього депутатського корпусу, членів виконавчого комітету ради, старост  і активістів, їх досягнень у розбудові об’єднаної територіальної громади.

         2 лютого 2021 року Кіяшку Петру Миколайовичу виповниться 65 років від дня народження. У цей день багато його колег, друзів, рідних і близьких привітають очільника нашої громади зі святом і побажають йому здоров’я, успіхів у роботі, здійснення мрій і намірів, добробуту і щастя, любові та поваги рідних. Я приєднуюся до цих вітань та побажань і хочу щоб кожне з цих слів стало реальністю. Подальших Вам, Петре Миколайовичу успіхів на ниві місцевого самоврядування та, зокрема, у розбудові Веселівської об’єднаної територіальної громади.

О. Федоров 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь