A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Напередодні Водохрещі – пам’ятайте про безпеку!

Дата: 17.01.2018 16:52
Кількість переглядів: 722

Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Та за рівнем небезпеки ані трохи не поступається зимовим святам, що вже пройшли. Так, 19 січня всі православні християни відзначатимуть одне з головних свят, яке ще називають Богоявлення.

На водоймах для цього заздалегідь робиться ополонка — "Йордань" — як правило, у формі хреста. Зазвичай водойми — ставки, річки, озера освячуються після літургії. Хрещенська вода — це святиня, яку вживають для зцілення і для зміцнення душевних і тілесних сил нас і наших близьких і рідних. У цей день люди набирають водохресної води і окроплюють нею свої будинки. А ще, згідно з народною традицією, віруючі занурюються в ополонку, і тричі осіняють себе хресним знаменням, вимовляючи при цьому молитву Святої Трійці. Щорічно на водоймищі смт. Веселе   напередодні свята спеціально обладнується ополонці для масового купання віруючих. Але багато хто забуває, що будь яка традиція повинна бути безпечною та не нести шкоди для життя та здоров’я людини. Адже через недотримання правил поведінки на воді під час Хрещенського занурювання, у 2011 році, у області загинула одна людина, а одну дитину, на щастя, вдалося врятувати. У 2017р. таких трагічних випадків зареєстровано не було.

            Для того, щоб свято не обернулося трагедією необхідно чітко дотримуватися правил поведінки перебування на воді та льоду.  

            Пам’ятайте, не припустимим є купання в необладнаних для цього місцях та з неперевіреним дном. Не можна розпочинати Хрещенські забави без представників служб порятунку і медичних працівників та купання дітей без нагляду батьків чи дорослих. Не можна пірнати у воду безпосередньо з льоду. При груповому купанні, кількість людей, що знаходиться у воді, не повинна перевищувати трьох осіб.

            У жодному разі не пірнайте у воду — заходьте в ополонку повільно й обережно. Уникайте великого скупчення людей біля купелі. Пам’ятайте, що глядачі не повинні виходити на кригу, а бажаючим зануритися слід по черзі обережно підходити до ополонки.

            У свята багато хто має звичку вживати алкогольні напої, тим більше, серед необізнаних громадян побутує думка, що алкоголь має властивість зігрівати не тільки душу, а й тіло. Та саме у стані алкогольного сп’яніння збільшується вірогідність стати жертвою власної необачності. А для того, щоб не спровокувати проломлення льоду, не можна під'їжджати до купелі на автотранспорті.

            Перед тим, як прийняти рішення зануритися в крижану воду, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем щодо стану власного здоров’я. І якщо він виявить протипоказання, то краще утриматися від традиційних купань. Також необхідно, щоб біля місця, де буде проводитися обряд, знаходився намет для обігріву та переодягання громадян, що вийшли з води, а також можна організувати роздачу гарячих напоїв.

            Всім відвідувачам хрещенській купелі необхідно знати: в ополонці необхідно бути всього кілька секунд — зазвичай не більше трьох, — потім потрібно перевдягнутися у теплий одяг і піти в тепле приміщення або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом. Якщо ви виявили у себе наступні ознаки:- озноб, - тремтіння, - блідість, - а згодом і посиніння шкіри, губ, - біль у пальцях рук та ніг, можете сміливо констатувати: переохолодження!         При легкому переохолодженні достатньо тепло вдягнутися, випити гарячий солодкий чай або каву, щоб зігрітися. Але, якщо переохолодження тривало досить довго, воно може розвитися в обмороження, тобто пошкодження тканин у результаті дії низьких температур. Обмороження може виникнути не тільки при сильному морозі, а й при достатньо теплій зимовій погоді. Його розвитку сприяє вологе повітря та вітер. Причиною обмороження можуть стати мокре та тісне взуття; тривале перебування у нерухомому стані на вітрі, в снігу; хвороби, алкогольне отруєння. Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими руками.

            До обмороження більш схильні пальці, кисті, стопи, вуха та ніс. При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк.

            При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з’являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину знобить, підвищується температура тіла. Третя й четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

            Якщо побіліли щоки, ніс, вуха, достатньо розтерти їх чистою рукою до почервонін-ня і появи поколювання. Можна використовувати для розтирань суху вовняну тканину та розчин спирту або горілки. Не можна розтирати обморожене місце снігом, тому що сніг не зігріває, а ще більше прохолоджує та ушкоджує шкіру. Ні в якому разі не можна поливати обморожені ділянки гарячою водою! Якщо з’явилося напухання відмороженого місця або пухирі, то не можна робити розтирання. Потрібно покласти на відморожене місце пов’я-зку з товстим прошарком вати та доставити постраждалого до лікарні. Людину з будь-яким видом відмороження необхідно помістити в тепле приміщення і дати йому гарячий чай або каву.

            Веселівський районний сектор ГУ ДСНС України у Запорізькій області   звертається до громадян нашого району та громад: зберігайте пильність під час перебування біля води та на льоду, будьте обережні! Шановні батьки! Розкажіть дітям про небезпеку прогулянок по льоду! Не пускайте дітей на лід! Не жартуйте з власним життям! Не нехтуйте спокоєм та добробутом Вашої родини! Пам’ятайте, що купання в ополонці й вживання алкоголю – несумісні!

            Начальник Веселівського районного сектору

            ГУ ДСНС України у Запорізькій області                     О. Баша

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь