A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Навіщо потрібен кадастровий номер і як його отримати

Дата: 11.08.2020 08:59
Кількість переглядів: 1778

Кадастровий номер земельної ділянки – індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.

Що означають цифри, з яких складається кадастровий номер?
- Це індивідуальний цифровий код із дев’ятнадцяти цифр, який може мати лише ваша земельна  ділянка – наприклад, 3222484601:01:002:01:34. Перші десять вказують, що ділянка знаходиться у Київській області, Києво-Святошинському р-ні, селі Личанка. Наступні дві (01) – номер  кадастрової зони. Інші три (002) – номер кадастрового кварталу. Нарешті, останні чотири цифри (01:34) – це порядковий номер земельної ділянки в межах кадастрового кварталу села Личанка. А в документації під цим номером фіксуються якісні та кількісні характеристики земельної ділянки. Він присвоюється під час державної реєстрації ділянки і зберігається за нею протягом усього часу її існування.

Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї кадастровий номер не змінюється. Тобто зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера.

Проте новий кадастровий номер присвоюється земельній ділянці у разі її поділу чи об’єднання. Скасований кадастровий номер земельної ділянки не може бути присвоєний іншій земельній ділянці.

Державна реєстрація земельної ділянки скасовується у разі, якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано з вини заявника.

Для забезпечення належного захисту державою суб’єктів права власності і господарювання має бути здійснене відповідне оформлення права власності на землю. Частиною цієї процедури є присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Без нього власник земельної ділянки не може здійснювати правочини: продавати, дарувати, здавати в оренду, брати кредит під її заставу тощо.

З моменту набрання чинності Закону України «Про Державний земельний кадастр», принципи ведення Державного земельного кадастру було докорінно змінено. Так, з початку 2013 року запрацював електронний Державний земельний кадастр.

Тривалий час в Україні інформація про земельні ділянки створювалась та зберігалася в паперовому вигляді, тому при переході до електронного кадастру виявилося досить багато помилок.

Як зрозуміти, що кадастровий номер ділянці ще не присвоєно?

За період незалежності нашої держави та у зв’язку з набуттям чинності Земельного кодексу України, громадяни мали змогу приватизувати земельні ділянки та відповідно до цього видавалися акти на землю трьох зразків.

Якщо ви маєте державний акт виданий з 2003 року (зеленого кольору) чи з 2009-го (синього кольору), то можете побачити на ньому зазначений кадастровий номер, а також перевірити наявність інформації на публічній кадастровій карті. Особливо актуальною перевірка є для власників державних актів зеленого кольору, адже у ті роки з ряду причин до бази ДЗК могла бути внесена не вся інформація.

Ті ж, хто отримав державний акт з 1993 по 2003 рік (червоного кольору) мають знати, що з цими державними актами земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номери за замовчуванням, адже автоматизована система ведення Державного земельного кадастру була запроваджена лише у 2002 році.

Які є обмеження у використанні земельних ділянок без кадастрового номера?

Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визнаються всі права на земельні ділянки, які були зареєстровані до 01 січня 2013 року. Однак, у власників земельних ділянок можуть виникнути непоодинокі проблеми у разі, якщо така ділянка не має кадастрового номера.

Згідно із Законом України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування), на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Отже, такі ділянки можна використовувати відповідно до їх цільового призначення, але здійснювати цивільно-правові угоди неможливо, поки не буде присвоєний кадастровий номер.

Щоб внести дані про зазначені земельні ділянки до Державного земельного кадастру (проведення державної реєстрації земельної ділянки) їх власники можуть звернутися до землевпорядної організації та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на кожну земельну ділянку.

 

 

Відділ земельних відносин Веселівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь