Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Щорічно 28 липня православні українці відзначають День Хрещення Русі-України.

Дата: 31.07.2020 14:46
Кількість переглядів: 523

Фото без описуЩорічно 28 липня православні українці відзначають День Хрещення Русі-України.

            Про те, що на Русі було християнство задовго до Володимира, існує чимало історичних фактів. З літописів відомо, що Аскольд і Дір були християнами й навіть намагались запровадити цю віру у 882 році. У 955 році княгиня Ольга охрестилася під ім’ям Олена, та Русь все ще залишалась язичницькою країною. У 986 році князь Володимир приймав послів від католиків, мусульман та юдеїв. Вони пропонували князю запровадити свою віру, щоб отримати міцного союзника. Проаналізувавши всі політичні моменти, Володимир Великий обрав православ’я, щоб зміцнити зв’язки з Константинополем і укріпити територіальну цілісність держави.

            Згідно з легендою, князь важко захворів і зумів зцілитися лише за допомогою хрещення, тому й вирішив охрестити всю Київську Русь. Таким чином, 988 рік – визначна дата в історії українського народу й цьогоріч ми святкуємо 1032-гу її річницю.

            Хрещення киян у 988 році відбулося на березі правого рукава Дніпра – Почайни. Після хрещення у місті Херсонес святий князь Володимир взяв собі ім’я Василь, що з грецької означає “цар”.У результаті Хрещення Київської Русі утворилася Київська митрополія. Хрещення Київської Русі призвело до стрімкого розвитку релігії та науки .Хрещення сприяло утворенню могутньої держави з єдиною релігією. Хоч до християнства навертали насильницьким шляхом, це допомогло князю Володимиру укріпити свою владу над далекими й близькими князівствами. Київська Русь отримала міцні зв‘язки з Візантією і такими країнами Європи, як: Німеччина, Польща, Швеція та Рим.

            До цієї дати в центральній селищній бібліотеці було оформлено книжкову виставку « Крізь глибину віків», на якій представлена література про Хрещення Київської Русі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь