Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Свято Івана Купала

Дата: 06.07.2020 13:39
Кількість переглядів: 432

Фото без описуСвято Купала є одним з найдавніших і найбільш улюблених у народі. Це дохристиянське свято збіглося з християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі та Іоанна Хрестителя.

        7 липня час літнього протистояння Сонця, коли настають найкоротші ночі та найдовші дні, а за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили; дозрівають овочі й хліби, землероби готуються до жнив.

        В основі купальських обрядів лежать культи вогню, води та рослинності. Купальські вогні – це відгомін культу сонця, купальська вода – символ цілющої сили, папороть – символ щасливої долі, чудодійна роса забезпечувала красу й кохання, а купальське  дерево – родючість, щастя і символ дівочості.

        Купальська ніч – найчарівніша ніч року. Перед нею дівчата плетуть вінки, а хлопці встановлюють на галявині купальське дерево – Купайлицю  (велику вербову гілку). Дівчата прикрашають Купайлицю стрічками, квітами, співають пісень:

               Купала на Івана.

               Купався Йван,

               Доведеться й нам.

        Навколо нього водять танці та хороводи. На світанку кожна дівчина забирає з собою по уквітчаній галузці з того дерева. Якщо ту гілочку покласти під подушку перед сном,  дівчині присниться суджений.

        Існує традиція, крім Купайлиці, робити Марену – опудало жінки. Біля неї ставлять опудало Купайла з соломи і водять хороводи коло них. Наприкінці святкування Купайла та Марену спалюють або топлять. У далеких  регіонах Мареною називають дерево -  Купайлицю і теж топлять його.

       Після цього дівчати тікають від хлопців до води, щоб поворожити. Вони пускають в річку свої вінки, на які кріплять свічки, і дивляться, куди попливе – якщо закрутиться на місці, значить доведеться ще рік дівувати, якщо пристане до дальнього берега, значить візьмуть заміж у далекі краї

               Пливи, пливи, віночку з барвіночку,

               За  миленьким у цю нічку…

        А хлопці тим часом нижче за течією намагаються впіймати дівочі вінки – хто зловить  вінок коханої, буде мати з нею щастя.

        На Купала обов’язково розпалюють вогнище, через яке хлопці й дівчата перестрибують парами. Якщо під час стрибка не розірвуть рук – будуть разом щасливі.

        Купальська ніч – особлива. Рослини цієї ночі можуть розмовляти між собою і навіть переходити з місця на місце. Зілля, зібране цієї ночі, має особливі властивості, тому знахарі та чарівниці до ранку збирають собі рослини для ліків і чарів. Якщо у купальський вогонь кинути полин – проси чого хочеш, усе збудеться.

       Але головна рослина цієї ночі – папороть. Бо на ній розквітає небачена квітка, і хто зірве її – розумітиме мову звірів і рослин. Сміливі хлопці і дівчата йдуть до лісу шукати чарівної квітки,  хоч знають, що її охороняють нечисті сили.

      Рівно опівночі папороть розцвітає на одну-єдину мить. Її потрібно швидко зірвати, сховати за пазуху і прожогом бігти додому. Головне – не обертатися, бо нечисті будуть лякати і намагатися квітку забрати собі.

 

 

Веселівська селищна бібліотека


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь