A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ДО УВАГИ, ДИРЕКТОРІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ, ГОЛІВ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ, ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ ТА ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧІВ ВЕСЕЛІВСЬКОЇ ОТГ

Дата: 30.06.2020 10:16
Кількість переглядів: 387

З метою запобігання  виникнення  пожеж  під  час  проведення  літньої  збиральної  кампанії, відділ  земельних  відносин  Веселівської  селищної  ради  наголошує  на  необхідності  дотримання  вимог  законодавства  з  питань  пожежної  безпеки  щодо  створення  перешкод  розповсюдження  полум’я  на  хлібних  та  лісових  масивах. 

     Основною  причиною  виникнення  пожеж  під  час  збирання  врожаю  є  самовільне  випалювання   сухої  природної  рослинності  або  її  залишків, стерні, соломи, необережне поводження з вогнем та несправність збиральної техніки.

          Щоб вогонь не завдав лиха, необхідно заздалегідь подбати про справність сільськогосподарської техніки, яка буде задіяна для збирання врожаю, та забезпечити її протипожежним обладнанням.

Вимоги до зернозбиральної техніки

1. До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори — двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі — вогнегасником та штиковою лопатою). На комбайнах повинні бути бочки з водою. Трактористи, комбайнери, їхні помічники та інші особи, задіяні на роботах зі збирання врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.

2. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.

3. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

4. Під час роботи комбайна з підбирачем треба стежити, щоб пружинні зубці підбирача не потрапляли всередину кожуха барабана. У такому випадку треба негайно зупинити комбайн і звільнити зубці.

5. Трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнані електричним пуском двигуна, повинні мати вимикач для відключення акумулятора від споживача струму. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора повинні бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їх електропроводка повинна бути справною і надійно закріпленою.

6. Радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин слід своєчасно очищати від пилу, соломи та зерна.

7. У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку слід за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками. При цьому двигуни потрібно заглушити.

Не дозволяється:

  • робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його по всій довжині зверху та збоку;
  • застосування паяльних ламп для випалювання пилу радіаторів двигунів;
  • заправляння збиральної техніки у хлібних масивах;
  • заправляння машин у нічний час у польових умовах.

ПАМ’ЯТАЙТЕ випалювання  сухої  рослинності, стерні, соломи, залишків після збиральних машин СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. Дотримання правил пожежної безпеки при збиранні зернових буде запорукою попередження пожеж.

   З метою запобігання виникнення і розповсюдження пожеж, Веселівська селищна рада рекомендує землекористувачам після збирання зернових в охоронних зонах ліній електропередачі 330 і 750 кВ провести протягом 3 днів збір соломи та обробіток ґрунту.

   Стаття 50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, тому кожен з нас має право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків. У статтях 16 та 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» визначено заборону спалювання сухої рослинності.

   Статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за самовільне спалювання пожнивних залишків, бур’янів, сухої трави шляхом накладання штрафу:

- на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб – від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    А за особливо великі збитки чинним законодавством передбачається і кримінальна відповідальність.

 

Відділ земельних відносин Веселівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь