A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ ВЕСЕЛІВСЬКОЇ ОТГ ПРАВИЛА АГОХІМІЧНОЇ ОБРОБКИ ПОЛІВ

Дата: 12.05.2020 16:28
Кількість переглядів: 373

Фото без описуНа даний час бджільництво, як галузь сільського господарства, динамічно розвивається та інтенсифікується, потребує спільних зусиль щодо вирішення наявних проблем як з боку пасічників, так і з боку аграріїв, зокрема, під час використання пестицидів та агрохімікатів, упорядкування добросусідства. 

 

У зв’язку із проведенням деякими аграріями агрохімічної обробки полів без попередження в ЗМІ, земельний відділ Веселівської селищної ради  наголошує на необхідності дотримання вимог щодо застосування пестицидів та агрохімікатів.

З метою запобігання випадків отруєння бджіл просимо звернути увагу на наступне: Пунктом 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», (Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9, зареєстровано в міністерстві юстиції України від 12.02.2001 № 131/5322), передбачено інформування власників пасік за три доби до хімобробок із зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки.

Вказують час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Згідно з підпунктом 5.26 пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» (затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 №382) забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби зі шкідниками та хворобами сільгоспкультур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду;

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільгоспкультур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів,виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Відповідно до статті 38 ЗУ «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законами України. 

Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призводить до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

Земельний відділ рекомендує аграріям громади постійно здійснювати інформування через районну газету «Колос», офіційний веб-сайт Веселівської селищної ради про застосування пестицидів та агрохімікатів

Відділ земельних відносин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь