Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

23 грудня 2019 року на 95- му році життя зупинилося серце ветерана ІІ Світової Війни, мешканця смт Веселе, Степаненка Олександра Калістратовича.

Дата: 24.12.2019 09:37
Кількість переглядів: 403

Фото без описуСтепаненко Олександр Калістратович народився 1 січня 1924 року в селі Новомиколаївка Токмацького району Запорізької області в селянській родині Калістрата Степановича та Зінаїди Никифорівни.

З 1931 по 1937 роки навчався в місцевій школі. А по її закінченні почав працювати в колгоспі. В 1941 році здібного юнака направляють на навчання в м. Запоріжжя в ФЗУ. На початку війни завод і училище були евакуйовані в м.Новосибірськ, на станцію Топки. Там він навчався до 1942 року. У цьому ж році Олександра Калістратовича призвали до лав Збройних сил і відправили на військову підготовку в м. Хабаровськ. Через півроку він був направлений на фронт і у м. Псков. Воював на 3-му Прибалтійському фронті, визволяв м. Кенігсберг. Був поранений, частково втратив зір на одне око. Після лікування в госпіталі знову повернувся на фронт. Війну закінчив у Східній Пруссії, м. Данциг. За роки війни брав участь у визволенні Литви, Латвії. Воював він відважно, про що свідчать його нагороди: медаль «За взяття Кенігсберга», «За перемогу над Німеччиною», орден Вітчизняної війни та орден «За мужність». З 1945 по 1948 роки служив у внутрішніх військах в м.Москва. Демобілізувався в 1948 році.

У 1949 році Олександр Калістратович одружився, разом з дружиною Катериною Трохимівною виховали трьох доньок.

Степаненко Олександр Калістратович мав 43 роки трудового стажу. Розпочав трудову діяльність помічником коваля в сільській кузні. Тривалий час пропрацював у колгоспі «Дружба» с.Новомиколаївка Токмацького району, механізатором. Декілька років працював на гону, де проявив свої раціоналізаторські та новаторські здібності, з членами своєї бригади змайстрував пристрій для лущення гречки.

Більше 20 останніх років життя Олександр Калістратович висловлював свої почуття та думки через вірші, яких у нього більше сотні. Всі події свого життя: радісні, коли народжувались онуки та прав­нуки, і сумні, коли втратив дружину та середню доньку, майстерно викладав на папір.

Така людина, як Олександр Калістратович, вражала своєю душевною добротою, щирістю, мужністю та безмежною любов’ю до життя.

Світла пам'ять про Олександра Калістратовича Степаненка залишиться назавжди в наших серцях.

У ці хвилини важко знайти слова, які могли б полегшити біль рідним від непоправної втрати. Нехай земля буде йому легким пухом, а Господь прийме душу до осель праведних.


Селищний голова, депутатський корпус, виконавчий комітет, колектив Веселівської селищної ради, активісти та почесні мешканці нашої громади.

 

Орел В.П., Баша О.А., Козаченко В.В.,
Зубов О.Г., Роляк В.Г., Кузмінов П.М.,

Ляхов Ю.В., Фазлієва Е.У., Христич К.О.,

Лисоконь О.П., Кудря О.А., Борисенко М.Т.,

Бєліков В., Матвєєва Л.С.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь