A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Історії громад – 2019: Веселівська об’єднана територіальна громада

Дата: 26.09.2019 15:45
Кількість переглядів: 907


Фото без опису

Мешкаці Веселівської ОТГ розказують про найбільші здобутки та успіхи своєї громади у інфраструктурі, фінансовій сфері, сільському господарстві тощо.

Фінансовий портал Maanimo проводить масштабний проект «Історії громад: успіх-2019», присвячений реформі децентралізації. Ми хочемо розповісти найцікавіші історії успіху українських ОТГ і сьогодні публікуємо історію успіху Веселівська ОТГ, що в Запрізькій області.

Веселівська об’єднана територіальна громада — одна із шести, що утворились в 2015 році, на старті процесу децентралізації в Запорізькій області. Завдяки децентралізації  почався розвиток селища і навколишніх сіл. Разом зі збільшенням території громада отримала більше повноважень і коштів. Протягом чотирьох років самі вирішуємо, на розв’язання яких проблем насамперед треба спрямовувати фінанси. Кошти вкладаються в розвиток навчальних закладів, сферу освіти та охорони здоров’я, покращення благоустрою населених пунктів.

5 вересня 2015 року в Веселівському районі Запорізької області об’єдналися смт Веселе та 8 сіл, це понад 13,5 тисяч людей. Зважилися на такий крок, бо на цих територіях, як і на більшості в Україні, десятками років не бачили нормальних доріг, тротуарів, навіть вуличного освітлення. Об’єднання в територіальну громаду давало надію на нові можливості.

Разом з фінансовою самостійністю, Веселівська громада отримала стимул розвиватися і наповнювати свій бюджет. В ОТГ залишається більше грошей від податків, які раніше відправляли в Київ. Зокрема, 60% податку на доходи фізичних осіб, 100 % – єдиний податок, 100% –  податок на нерухомість, 13,44% – підакцизні товари (пальне), 100% – акцизний податок з реалізації алкогольних та тютюнових товарів.

Насправді, для покращення рівня життя в громаді зроблено дуже багато. За цей час змінилась майже кожна сфера життя її мешканців. Здобутки можна розділити на дві частини: інфраструктурні зміни та зміни у залученні жителів до участі в діяльності громади. Це ремонт доріг, тротуарів, ФАПів, шкіл та садочків, освітлення вулиць, придбання спецобладнання для комунальних підприємств та інше. Запрацював Центр надання адміністративних послуг.

За чотири роки роботи Веселівська об’єднана територіальна громада змогла зробити більше, ніж за десяток попередніх років незалежності держави. Якщо до об’єднання населені пункти сумарно мали в бюджетах лише 16,8 млн.грн, то після об’єднання: в 2016 році бюджет Веселівської ОТГ зріс більше ніж втричі; за 2017 рік вже мали майже 78,1 млн.грн.; в 2018 році близько 89,8 млн.грн.; за 1 півріччя 2019 року фактично отримано доходів в бюджет Веселівської громади  51,3 млн.грн. Загалом на кінець поточного року планується отримати більше 100 млн.грн.

Фото без опису

Багато уваги приділяють дітям. У Веселівській ОТГ працюють 5 шкіл і 6 дитячих садків. Створюється сучасний освітній простір.

Завдяки активній участі в різноманітних освітніх програмах розвитку, придбання  високоякісного обладнання для матеріально-технічного оснащення закладів освіти стало реальністю.

Так, на базі  КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2» створено шкільну майстерню-студію «Стиль Веселе», школу мистецтв «Країна мрій», студію образотворчого мистецтва «Палітра». У КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1» (2 теплиці) та КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія» (1 теплиця)  введено в експлуатацію шкільні теплиці «Еколайн». Порадувала учнів КЗ «Широківський НВК «ЗОШ I-III ступенів – ДНЗ» шкільна міні-пекарня «Пшеничні смаколики». Школярі вже з вересня  2017 року розпочали вивчати основи пекарської справи.

За підтримки проекту ПРООН облаштовано спортивні майданчики із штучним покриттям на базі КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2» (652,8 тис.грн.), КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія» (560,0 тис.грн.).

У 2018 році почато реалізацію проекту за кошти ДФРР Капітальний ремонт модернізація будівлі КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія», загальна сума проекту 9,3 млн. грн. На даний час вже використано 40% коштів від загальної суми проєкту на ремонт даху. Наступним кроком буде проведено утеплення фасаду будівлі гімназії.

На території Веселівської ОТГ вже не один рік випускають літаки ХiАТ-650,  для виробництва яких використовуються сучасні технологічні процеси і процедури виготовлення вузлів, агрегатів з композиційних матеріалів. Крім серійного виробництва літака ХiАТ-650, ТОВ «Хімічні Авіаційні Технології» працює над проєктуванням нових літаків. Окрім того, з усього світу приїжджають сюди на стажування льотчики — щоб на практиці опанувати професію, налітати години.

Веселівська селищна рада активно займається пошуком та залученням зовнішніх  інвестицій. Спільно з «Фондом менеджерських ініціатив м. Люблін», за кошти урядів Польщі та Канади в 2016 році було розроблено та затверджено Стратегію розвитку Веселівської ОТГ

Однією з головних стратегічних цілей Веселівської об’єднаної територіальної громади є енергонезалежність та розвиток відновлювальної енергетики на регіональному рівні. Завдяки діалогу з бізнесом нам вдалося реалізувати Проєкт «Солар Парк Веселе» та побудувати фотогальванічну електростанцію на території Веселівської ОТГ. Вартість проєкту становить 360 млн. грн.. Це одна з  найбільших залучених інвестицій, яка дає подальший  поштовх для інвестиційної привабливості  Веселівської ОТГ.

Саме завдяки ідеї директора  комунального підприємства  «Арус» Жадан О.І. та проєктного менеджера Дяченко О.В., а також за підтримки проєкту USAID “Програма підтримки аграрного і сільського розвитку”, що фінансую­ться Агенством США з міжнародного розвитку та реалізується компанією “Кінолікс Інтернешенал Інк”, у 2019 році вдалося реалізувати проєкт «Мобільна сортувальна лінія твердих побутових відходів».  Наразі це перша в Україні мобільна сортувальна лінія твердих побутових відходів. На даний час відбувається навчання персоналу та проводяться роботи щодо введення її в експлуатацію. Загальна вартість лінії становить 1,4 млн. грн.

Громадська організація «ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ» за сприяння Програми малих грантів Глобального екологічного фонду, що впроваджується Програмою розвитку ООН реалізовує проєкт «Інноваційні рішення для підйому води за допомогою сонячної енергії».

Раніше електроенергію використовували для подачі води в резервуар і на селище. Тепер на водонасосній станції встановили 100-кубову вежу, вода з якої самопливом буде надходити навіть на п’яті поверхи. Щоб економити ще більше, для підйому води використовують енергію сонця. За підтримки Глобального екофонду та ПРООН на ВНС №3 змонтована перша черга сонячної електростанції потужністю 5 кВт. До кінця вересня 2019 року планується встановити панелі ще на 15 кВт. Цієї потужності вистачить для роботи ВНС у денний час.

Ми намагаємося реалізувати розвиткові проекти, які дають змогу для підвищення добробуту мешканців нашої громади.

Джерело: Maanimo

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь