A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Закон про мову сьогодні набув чинності.

Дата: 16.07.2019 16:07
Кількість переглядів: 436

Фото без описуСьогодні, 16 липня, набув чинності Закон про мову. Документ посилює позиції державної мови у сфері публічного використання та не регулює мову в приватному спілкуванні.

Документ став чинним через два місяці після опублікування його в газеті "Голос України".

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Публічне приниження чи зневажання української мови буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності.

За навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах або створення перешкод та обмежень у застосуванні української мови також каратимуть.

Закон зобов’язує володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків президента, спікера парламенту та його заступників, голову та усіх членів уряду, керівників державних установ, підприємств і відомств, державних службовців та посадовців всіх рангів, керівників та особовий склад Нацполіції, суддів, адвокатів та нотаріусів, керівників закладів освіти, педагогів та медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Штрафувати за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів буде уповноважений із захисту української мови.

Також передбачається створення Національної комісії зі стандартів державної мови, що, зокрема, проводитиме іспити на знання української мови на певному рівні для тих, хто хоче набути українське громадянство, та видаватиме відповідні сертифікати. Документ передбачає відкриття безкоштовних курсів для дорослих, які хочуть вивчити українську мову.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів. Втім усі культурні заходи мають бути супроводжені українською мовою. Так само, ЗМІ та книговидавництво поступово мають перейти на українську.

Норми закону набуватимуть чинності поступово. Наприклад, лише за п’ять років стане чинною норма закону, за якою квота на українських контент в ефірі телеканалів має становити 90%.

Максимальна сума штрафу за порушення тих чи тих норм закону становитиме 11 тис. 900 грн. Ця норма почне діяти через три роки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь