A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

З 1 січня 2019 року в Україні почала діяти соціальна програма «Муніципальна няня».

Дата: 18.06.2019 08:38
Кількість переглядів: 789

Фото без описуЗ  допомогою соціальної програми «Муніципальна няня» уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років. Відповідну норму передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року №68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня».

Виплата буде здійснюватися адресно одному з батьків дитини. Гроші зможуть отримувати як батьки, так і усиновлювачі чи опікуни. Компенсація не залежить від громадянства батьків чи дитини, головне - аби вони легально проживали в Україні.

Потрібно звернутись у відділ соціального захисту за місцем проживання, принести копію офіційно укладеного з нянею договору, документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку), свій паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, заяву на отримання компенсації. Опікуни мають принести рішення відповідного органу місцевого самоврядування про встановлення опіки.

Строк подачі документів – місяць із моменту укладення угоди з нянею. Щомісяця до 5 числа надавати документи про оплату праці няні. Рішення про нарахування компенсації ухвалюють місцеві органи соціального захисту протягом 10 днів від дати подання документів.

Розмір компенсації у 2019 році становить 1 626 гривень на місяць – це прожитковий мінімум на дітей віком до шести років. При зміні прожиткового мінімуму протягом року сума компенсації залишатиметься незмінною.

Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо. Батьки самі шукають і обирають фахівця. Чи можуть родичі дитини – бабуся або дідусь – бути муніципальною нянею? Можуть, обмежень немає. Потрібно лише зареєструватися або фізичною особою підприємцем або юридичною особою, яка надає послугу догляду за дітьми до 3-х років. Це особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії. В договорі з муніципальної нянею повинен бути зазначений обсяг робіт, робочий час, відповідальність сторін, періодичність та вартість послуг няні.

Компенсація послуги не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Органи соціального захисту залишають за собою право перевірити в державних реєстрах інформацію про няню. Няня має бути або фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91), або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних та комунальних закладів освіти.

Для отримання безоплатної правової допомоги, звертатися до відділу «Веселівське бюро правової допомоги» Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: 72202, Запорізька обл., смт. Веселе, вул. Центральна, 202, Тел.: (06136) 2-12-28.

 

 

Заступник начальника відділу                                                       Мінасян Сіруш Льоваєвна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь