A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

«ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕ БУВАЄ».

Дата: 25.04.2019 16:57
Кількість переглядів: 682

Фото без описуСім`я –школа почуттів дитини. Вона є найкращим середовищем для гармонійного та здорового розвитку маленької людини. Коли маля з`являється на світ його оточує любов, піклування та захист найрідніших для нього людей, - батька і мати. Не має нічого дорожчого за родину!

   Але, на жаль, не всі малята зростають в родинах, багато з них виховуються в дитячих інтернатних закладах. На сьогодні в українських інтернатах проживає майже 106000 дітей. Причини з яких діти потрапляють до них, можуть бути різні.Фото без опису Це і неспроможність родин утримувати дітей, і неблагополучна ситуація в самій родині, банальне небажання батьків займатися дітьми, на яких держава припинила виплати. Але є і інша категорія дітей – це діти-сироти  та діти позбавленні батьківського піклування.

   Керівництвом нашої держави визначене важливе завдання,- забезпечити належні умови дітям, які опинились без батьківської опіки. Але всім дітям потрібно зростати у сімейному оточенні,  в атмосфері добра, любові, взаєморозуміння! Якщо не існує можливості для дитини жити з рідними батьками, є альтернатива 5 сімейних форм виховання, про які  ми і розповімо.

  Усиновлення –прийняття усиновлювачем в свою сім`ю на виховання дитину (дітей) на правах сина (доньки) на постійної основі, за рішенням суду. Усиновлена дитина стає членом вашої родини, має всі права та обов`язки, як біологічна. Різниця в віці між батьками та дитиною, не може бути менше 15 років, обмеження, щодо кількості всиновлених дітей державою не встановлені. З дітей знімається статус дитини-сироти, дитини позбавленої батьківського піклування, батькам виплачується разова, як при народженні дитини грошова допомога, пільги дітей скасовуються. Усиновлювачам, за бажанням, пропонується навчання, підвищення кваліфікації, соціальний супровід фахівцем центру соціальної служби для сім`ї, дітей та молоді.

   Опіка/Піклування – це система заходів спрямованих на забезпечення особистих та майнових прав та інтересів неповнолітніх дітей. Піклувальником може стати повнолітня особа, яка має родинні або дружні відносини з родиною, в якій виховувались діти позбавлені батьківського піклування, добре знає дітей, має з ними гарні стосунки, або є родичем родини і має можливість та бажання виховувати їх. Обмеження, щодо кількості дітей, віку опікунів  не встановлено законодавством. Надається державна соціальна допомога на дітей, в розмірі 2 прожиткових мінімумів на одну дитину, грошове забезпечення батькам відсутнє,  навчання батьків та підвищення кваліфікації обов`язкове, якщо з дітьми не має родинного зв`язку.

Держава гарантує  безоплатне оздоровлення дітей з опікунських родин 1 раз на рік.    Соціальний супровід родини здійснюється протягом року після влаштування під опіку/піклування та протягом року до завершення піклування.

   Прийомна родина  - це сім'я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. До досягнення  обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти мають досягти повноліття. Щомісячно прийомна родина отримує  2 прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку. Грошове забезпечення батьків становить 35% від 2-х прожиткових мінімумів на кожну прийомну дитину, але не більше 1,5 прожиткових мінімуми, обов`язкове навчання батьків та підвищення кваліфікації. Дітям в прийомних родинах держава гарантує 1 раз на рік безоплатне оздоровлення.Соціальний супровід родини обов`язковий.

   Дитячий будинок сімейного типу(ДБСТ) - це окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває в шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До досягнення обома батьками-вихователями пенсійного віку всі діти-вихованці мають досягти повноліття. Щомісячна грошова допомога на дітей складає 2 прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку. Грошове забезпечення батьків становить 35% від 2-х прожиткових мінімумів на кожну прийомну дитину, але не більше 5 прожиткових мінімуми. Навчання батьків та підвищення кваліфікації обов`язкове. Держава гарантує 1 раз на рік безоплатне оздоровлення дітям. Соціальний супровід ДБСТ обов`язковий.

   Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в родині патронатного вихователя на період подолання дитиною, ії батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. В патронатну родину влаштовуються біологічні брати та сестри, а також діти, які проживали з ними разом. Обмеження, щодо віку патронатних вихователів встановлені законодавством. Державна соціальна допомога на дітей складає 2 прожиткових мінімуми щомісячно на кожну дитину. Грошове забезпечення батькам 5 прожиткових мінімумів для працездатних батьків на місяць. Навчання кандидатів в патронатні вихователі обов`язкове, соціальний супровід відсутній. Якщо у дитини були пільги та право на оздоровлення, це за нею зберігається.

     Якщо, Ви,  хоча би раз в житті замислювались про долю дітей, які зростають без родини, якщо у вас є можливість та бажання подарувати частинку любові та тепла сироті, яка не має сім`ї. Ви,  та людина яку ми шукаємо! Чужих дітей не буває!!!

За консультацією та додатковою інформацією звертайтесь до відділу соціальної служби для сім`ї , дітей та молоді КУ «Центр соціальних послуг»  Веселівської селищної ради.

Адреса установи: вул. Пушкіна, буд. №28, смт Веселе, телефон  2-11-54


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь