A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Досягнення, що відбулись у Веселівській громаді завдяки децентралізації.

Дата: 26.10.2018 14:23
Кількість переглядів: 752

Веселівська об'єднана територіальна громада — одна із шести, що утворились в 2015 році, на старті процесу децентралізації. Завдяки децентралізації  почався розвиток селища і навколишніх сіл. Разом зі збільшенням території громада отримала більше повноважень і коштів. Уже протягом трьох років самі вирішуємо, на розв’язання яких проблем насамперед треба спрямовувати фінанси. Кошти вкладаються в розвиток навчальних закладів, сферу охорони здоров'я, відкрито два заводи, ремонтуються дороги.

Багато уваги приділяють дітям. У Веселівській ОТГ працюють 6 шкіл і 6 дитячих садків. Створюється сучасний освітній простір.

З різних джерел фінансування оновлено мультимедійне та комп’ютерне обладнання закладів загальної середньої та дошкільної  освіти  нашої громади Інтерактивні дошки і проектори майже в кожному класі КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія».

          А першокласники всі з планшетами, придбаними за бюджетні кошти. 

За рахунок  коштів освітньої субвенції з державного бюджету в опорному навчальному закладі  КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія» оновлено інтер’єри класних кімнат,  придбано комп`ютерну  та мультимедійну техніку, обладнано три сучасних комп’ютерних класи, лінгафонний кабінет, найсучасніше обладнання для кабінетів фізики, біології, хімії, географії, математики, української мови, кабінетів початкових класів (на суму 5524,6 тис.грн.)

Завдяки активній участі в різноманітних освітніх програмах розвитку, придбання  високоякісного обладнання для матеріально-технічного оснащення закладів освіти стало реальністю.

Так, на базі  КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2» створено шкільну майстерню-студію «Стиль Веселе», школу мистецтв «Країна мрій», студію образотворчого мистецтва «Палітра». У КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1» введено в експлуатацію шкільну теплицю «Еколайн» та збудовано ще дві нові. Порадувала учнів КЗ «Широківський НВК «ЗОШ I-III ступенів - ДНЗ» шкільна міні-пекарня «Пшеничні смаколики». Школярі вже з вересня  2017 року розпочали вивчати основи пекарської справи.

З метою профілактики та оздоровлення  маленьких мешканців громади в КДНЗ № 1 «Оленка» встановлено  басейн, на будівництво якого виділено 633,3 тис.грн.

У рамках Програми «Сучасний освітній заклад – крок до успішної громади на 2017-2019 роки» з бюджету селищної ради виділено кошти в сумі                               124,5 тис.грн. на придбання комп’ютерної та мультимедійної техніки, шкільних меблів, оновлення інтер’єрів класних кімнат.

За підтримки проекту ПРООН облаштовано спортивні майданчики із штучним покриттям на базі КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2» (652,8 тис.грн.), КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія» (560,0 тис.грн.).

Завдяки професіоналізму управлінців накопичено достатній досвід на проектній основі активно залучати кошти з обласного бюджету для масштабних робіт, які потребують великих фінансових витрат. Так, проведено капітальні ремонти приміщення з облаштування сучасної медіатеки у КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія».

Громада опікується не тільки матеріально-технічним забезпеченням, але й велику увагу приділяє здоров`ю підростаючого покоління.

Наша дуже сучасна спортивна школа зайняла 1-е місце серед усіх шкіл Запорізької області, включаючи обласний центр. Жодне свято не відбувається без спортивних змагань.

 

У рамках співробітництва держав Польщі та України, з метою  молодіжних обмінів, оздоровлення та відпочинку обдарованих дітей  Веселівської селищної територіальної громади вже вдруге в період з 2017 – 2018 роки було організовано незабутню подорож до м. Варшава (Республіка Польща) за кошти селищної ради. Подорож дуже сподобалася дітям, тому вирішено продовжувати традицію молодіжного обміну між нашою громадою та гміною Котунь (Польща).

 

В умовах реформи ми отримали можливість самостійно розвивати систему надання первинних медичних послуг на своїй території. За два з половиною роки роботи Веселівської ОТГ було створено «Веселівський центр первинної медико-санітарної допомоги», до складу якого увійшло 9 закладів охорони здоров’я, включаючи 4 сімейні амбулаторії, 4 ФАПи та один фельдшерський пункт.

Велике значення для веселівців має придбання за рахунок державної субвенції чотирьох медичних автомобілів – трьох машин класу люкс та одного автомобілю класу комфорт марки Sens. Авто, якими користуватимуться сімейні лікарі, укомплектовані допоміжними приладами та приборами у сумках та укладках. Завдяки цьому значно підвищується якість і рівень надання медичної допомоги жителям громади, особливо в порівнянні з минулими роками. Покращення умов фінансування також дозволило залучити висококваліфікованих фахівців. У ЦПМСД працюють 4 сімейних лікарі вищої категорії та 2 сімейних лікарі першої категорії. Усі заклади забезпечені необхідним обладнанням та медикаментами.

Роки в громаді стали по-справжньому великим поштовхом для розвитку інфраструктури нашої громади та початком реалізації багатьох масштабних інфраструктурних проектів.

За кошти громади придбано міні-завод з виготовлення асфальтосуміші, собівартість якої становить 250 грн. за 1м2, що дало змогу зекономити 1,2 млн.грн та провести поточний ремонт полотна доріг комунальної власності загальною площею 12 000 м2.

За роки створення громади комунальним підприємством «Башук» виготовлено близько 17 000 м2 тротуарної плитки, ціна якої становить 310 грн. за 1м2. Таким чином, проведено капітальний ремонт та реконструкцію  тротуарних доріжок  на 18 вулицях селища та в центральному парку відпочинку протяжністю 16 км на загальну суму 2,7 млн.грн.

На території нашого селища створено 74 ОСББ, що  становить 100% від загальної кількості. На умовах співфінансування місцевого бюджету та ОСББ комунальним підприємством «Новоолександрівець 2» проводиться поточний ремонт і реконструкція багатоповерхових будинків та облаштування території навколо них, що сприяє покращенню умов проживання населення. Придбано та встановлено три ігрових комплекси: спортивний комплекс, скейт-парк у смт Веселе та ігровий майданчик у с. Озерне на загальну суму 430 тис.грн. При підтримці мешканців селища побудовано дитячі майданчики на розі вулиць Пирогова-Горького, вул. Лісова, у парку відпочинку, який знаходиться поблизу ТДВ «Веселівський завод СЗМ».

Щоб всі мешканці громади були в курсі, що відбувається в громаді, окрім газети, сайту ОТГ, у 2018 році ми відкрили власну радіостанцію “Веселе ФМ”. Тепер на частоті 97,2 МГц протягом 4 годин на добу у зручний для більшості жителів час можна буде почути новини Веселівської громади. Це перше малопотужне FM-радіо в Україні, яке транслюватиметься на об'єднану територіальну громаду. Використовуватиметься воно і для оповіщення населення, в тому числі при пожежах.

Завдяки підтримці Програми “U-LEAD  з Європою” у 28 лютого 2018 в нашій громаді відкрито Центр надання адміністративних послуг, причому цей ЦНАП обслуговує не лише жителів Веселівської громади, а й весь район. Тепер в одному приміщенні за стислий термін можна отримати понад 100 адміністративних послуг. Щоб вклеїти фотографію в паспорт, наприклад, необхідно 15 хвилин.  На сьогодні його послугами скористались близько 5000 разів.

Ще одне нове підприємство, яке не лише дає надходження до бюджету близько 500 тисяч на рік і забезпечує роботою 24 особи, а й ще дуже красиво виглядає — сонячна електростанція ТОВ “Солар Парк Веселе”. Багато років тому на цих 29 га землі розташовувався консервний завод, після його занепаду утворилось звалище. У вересні 2017 року, отримавши землю в оренду, розпочали споруджувати сонячні панелі, а в березні 2018-го електростанція вже розпочала роботу. 

Також на нашій території Веселівської ОТГ вже не один рік випускають літаки ХiАТ-650,  для виробництва яких використовуються сучасні технологічні процеси і процедури виготовлення вузлів, агрегатів з композиційних матеріалів. Сьогодні застосування сучасного обладнання, матеріалів, високої культури виробництва і прогресивних дизайнерських рішень дозволяють виконувати повний цикл робіт з серійного виробництва літака ХіАТ-650 кількістю до 8-ти літаків на місяць. Крім серійного виробництва літака ХiАТ-650, ТОВ «Хімічні Авіаційні Технології» працює над проектуванням нових літаків. Окрім того, з усього світу приїжджають сюди на стажування льотчики — щоб на практиці опанувати професію, налітати години.

Завдяки децентралізації,  у наших населених пунктів відбуваються масштабні зміни щодо поліпшення умов  проживання людей.

 

Начальник з питань внутрішньої та

інформаційної політики виконавчого комітету

Веселівської селищної ради

 

Ю. Москаленко                                           

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь