A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Ожеледь та ожеледиця – як вберегтися від травмування?

Дата: 03.12.2018 11:58
Кількість переглядів: 692

Фото без описуОсь і прийшла зима. В нашому регіоні ця пора року супроводжується «плюсом», який змінюються на «мінус», а дощ переходить у сніг, з’являються такі типово зимові метеорологічні явища, як ожеледь та ожеледиця.

Що ж таке ожеледь та ожеледиця та в чому між ними різниця?

Ожеледь - це шар щільного льоду, який з’являється на поверхні землі, на гілках дерев чи дротах, та на інших  предметах, при намерзанні крапель переохолодженого дощу або мряки.

Ожеледиця - лід лише на земній поверхні, що утворився після відлиги або дощу в результаті похолодання до мінусової температури, а також внаслідок замерзання мокрого снігу, дощу або мряки від зіткнення з сильно охолодженої поверхнею. Коли з’являється ожеледь та ожеледиця, пішоходам потрібно бути особливо уважними при переміщенні, оскільки збільшується можливість отримання травм. При ходьбі на вулиці руки повинні бути вільні для балансування. Краще не тримати їх в кишенях, а також не тримати сумок в руках. Найбільш оптимальний варіант в даному випадку – носити рюкзаки, коли руки повністю звільняються.

При запобіганні травмуванню,  обов’язковим правилом, є  носіння відповідного взуття з протектором для кращого зчеплення з поверхнею землі. Літнім людям можна порекомендувати при ходьбі використовувати палиці або хоча б одну палицю для кращої стійкості.

Також не забуваємо про правило при пересуванні - ходити на напівзігнутих ногах, щоб в разі падіння можна було б краще згрупуватися без отримання травматичних ушкоджень. При ходьбі не робити великих кроків, оскільки так зменшується стійкість і збільшується ймовірність послизнутись.

У разі падіння, потрібно спостерігати за місцями тіла, на які припав основний удар. Якщо є опухання місць удару, чи відповідні больові відчуття, то потрібно відразу звернутися в лікарню, щоб там отримати кваліфіковану допомогу.

Водії автотранспортних засобів, не забуваємо про обачність. Заздалегідь замінена літня гума, ваших вірних «залізних коней», на зимову може врятувати ваше життя, та життя необачного пішохода.

Водіям варто пам’ятати, що під час ожеледиці на дорожньому покритті збільшується гальмівний шлях, про це повинні пам’ятати і пішоходи, тому необхідно вибирати безпечний швидкісний режим.

Плавно, повільно і заздалегідь – ось коротка відповідь на питання, як їздити по слизькій дорозі.

1. Все потрібно робити плавно: повертати кермо, натискати і відпускати педалі.
2. Перш, ніж рушити з місця на зледенілій дорозі, ще раз зіставте стан покриття і майбутній маршрут. При рушанні відпускайте зчеплення максимально повільно, а обороти двигуна тримайте максимально низькими – це називається рушати в натяжку.
3. Швидкість руху повинна бути по можливості максимально низькою. Не орієнтуйтеся на інших водіїв, які їдуть набагато швидше за вас: вони можуть не усвідомлювати, що роблять. Ви повинні спиратися тільки на свій досвід. Не забуваємо про використання ременя безпеки.

4. Кожне гальмування бажано передбачити завчасно. Для безпечного гальмування тримайте збільшену, ніж зазвичай, дистанцію. Якщо дозволяє ситуація, гальмуйте двигуном, відпускаючи акселератор при включеній передачі.
5. При виконанні повороту намагайтеся проходити його по максимально великому радіусу.
Роботу педаллю гальма в поворотах потрібно виключити. Жодного руху накатом, передача має бути включена постійно.

 

Веселівське відділення УВД ФССУ у Запорізькій області знаходиться за адресою: вул. Пушкіна, 9, смт. Веселе, Запорізької обл., 72202. тел. +38(06136) 2-10-81 (факс), 2-18-92,  e-mail: vese.zp@fssu.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь