A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ДО УВАГИ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ ТА ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧІВ ВЕСЕЛІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 16.07.2018 13:56
Кількість переглядів: 637

 

     Спеціалісти  відділу  земельних  відносин  Веселівської  селищної  об’єднаної   територіальної  громади  застерігають  про  небезпечність  карантинних  бур’янів, зокрема амброзії полинолистої.

 

Хоча рослина виглядає як безпечна, іноді достатньо лише вдихнути невелику кількість її пилку, щоб отримати серйозне захворювання. Проте складається враження, що цю проблему   ніхто  не сприймає всерйоз.  А шкода.

    Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене. Розрізняють дві форми амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями та зелена, розсіяноопушена. Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30-40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур'яненні культурні рослини гинуть. Ця рослина дуже небезпечна також для здоров’я людини: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – потрібно вже зараз виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням. А цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.        

Не  менш  небезпечною  карантинною  рослиною  є  повитиця. Повитиця  — рід рослин родини березкових. В основному це однорічні  рослини, що не мають коренів та справжніх листків. Повитиця існує переважно за рахунок інших рослин-живителів, розмножується   насінням  та вегетативним  шляхом. Паразитує на 630 видах рослин, нерідко викликаючи їх повну загибель. Стебла повитиць тонкі, гіллясті, жовто-коричневі або зелено-жовті, що прикріплюються до інших рослин за допомогою присосків .Насіння зберігає схожість до 30 років. Повитиці наносять великої шкоди в городництві, садівництві  івиноградарстві. Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняються в рості і розвитку, поступово гинуть.  Багато  повитиць  отруйні  для тварин. Крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. Поширюється бур'ян з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засміченими відходами, транспортними засобами, талими водами, вітром. Насіння  плавуче  і може переноситься по річках та зрошувальних каналах.

           Веселівська  селищна  рада  щороку наголошує на важливості проведення обов’язкових  заходів, пов’язаних  зі  своєчасним  знищенням  високої  трави, щоб запобігти  заростанню бур’янами і чагарниками власних та прилеглих територій. Стаття 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту» зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й усіх громадян.  Згідно  Правил  благоустрою  Веселівської  селищної  ради   громадяни, а також суб’єкти господарювання всіх форм власності зобов’язані регулярно обстежувати прилеглі та закріплені території з метою виявлення амброзії полинолистої, інших карантинних рослин, проводити заходи по їх знищенню.

     Звертаємо   увагу, що  за  невиконання   вищевказаних Правил передбачена адміністративна відповідальність за ст. 52, 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».
         Ми живемо в третьому тисячолітті, прагнемо жити на рівні  з Європейською спільнотою, тому маємо навести лад у своїй оселі.   Тож, давайте будемо боротися з карантинними  рослинами  разом та берегти здоров’я один одного!

 

 

                                                                                                             Відділ земельних відносин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь