A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Збережемо врожай від вогняної стихії!

Дата: 11.06.2018 11:09
Кількість переглядів: 705

З давніх часів людина опанувала непростий процес вирощування хліба.Жнива – одна з найвідповідальніших його складових і є причиною особливої турботи як для хліборобів, так і для співробітників Веселівського районного сектору ГУ ДСНС України у Запорізькій області, бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.

Від того, який буде вирощений і збережений урожай, безпосередньо залежить добробут громадян. Уберегти хліб від пожеж – завдання для всіх жителів Запорізької області. У зв`язку з цим Веселівський районний сектор ГУ ДСНС України у Запорізькій області  нагадує основні вимоги правил пожежної безпеки:

 

Збирання врожаю

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути обладнаними справними іскрогасниками та первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником та лопатою). Корпуси комбайнів мають бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з‘єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни. Якщо техніка не відповідає вимогам пожежної безпеки, слід негайно припинити роботу й усунути недоліки за межами хлібного лану. Радіатори двигунів, вали ліхтерів, соломонакопичувачів, транспортерів, підбирачів, шнеків та інші вузли збиральних машин повинні своєчасно очищуватися від пилу, соломи та зерна. Трактористи, комбайнери, їхні помічники та інші працівники, задіяні на роботах зі збирання врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж із отриманням відповідного посвідчення. Особи, котрі не пройшли інструктаж, до виконання робіт не допускаються. У період воскової стиглості, хлібні масиви необхідно обкосити і розбити на ділянки площею не більше 50 га, між ділянками зробити прокоси не менше 8 метрів завширшки. Посередині цих прокосів та по периметру всього поля треба проорати смугу не менше 4 м завширшки. На хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор із плугом на випадок пожежі.

Скиртування кормів

Місця постійного зберігання грубих кормів треба обгородити та обладнати блискавкозахистом. Забороняється застосування відкритого вогню. Керівники господарств повинні забезпечити цілодобову охорону скирт сіна та соломи. Місця тимчасового скиртування повинні бути оборані. Крім того, під час скиртування в місцях, де ведуться роботи, мають чергувати трактори з плугами. Тут же встановлюється ємність із водою та первинні засоби пожежогасіння.

Протипожежний захист

Пожежні автомобілі, мотопомпи і пристосована для пожежогасіння сільськогосподарська техніка мають бути повністю укомплектовані та постійно перебувати у справному стані. Для її зберігання, а також організації цілодобового чергування членів добровільних пожежних дружин мають бути обладнані спеціальні приміщення з телефонним зв‘язком. Використовувати цю техніку не за призначенням суворо забороняється.

Дії при виникненні пожежі

            У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до служби порятунку «101». До приїзду вогнеборців слід гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню зону горіння необхідно обов‘язково оборати.

Тільки спільними зусиллями можна захистити майбутній урожай від пожеж!

Веселівський районний сектор Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій   у Запорізькій області звертається до керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням дотримуватись вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. Окремо звертаємось до керівників сільгоспідпрємств, фермерських господарств, осіб які здійснюють обробіток земельних ділянок (паїв) власними силами з проханням не спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання! Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже знищення стерні – це, водночас, винищення флори і фауни регіону. Агрономи стверджують: разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки. На жаль щорічно у літній пожежонебезпечний період у нашому районі пожежі знищують природно-заповідний фонд району, знищуються лісосмуги, знищуються території мисливських угідь. Всі наші зусилля  ми повинні донести до свідомості кожного громадянина,  важливість і необхідність дотримання правил пожежної безпеки  у цей пожежонебезпечний період.

 

Начальник Веселівського районного сектору

ГУ ДСНС України у Запорізькій області                                О. Баша

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь