A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

А я іду по світу в вишиванці, Я українець і пишаюсь цим.

Дата: 22.05.2018 09:27
Кількість переглядів: 2162

Вишиванка – символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі.

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

В сучасній Україні стає традицією відзначати День вишиванки. Це поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане до сприяння єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня.

Споконвіку українські жінки та чоловіки  шанували одяг, а особливо вишиту сорочку. Бо вірили, що вона захищає людину від усього злого. Вважалось, що сорочка, яка прилягає до тіла, є провідником магічної сили, яка є у людині. А водночас – це і оберіг.  Жаданою і дорогою гостею була вишивка в хаті. Вважають, що вишивання благотворно впливає на характер,виховуючи такі риси як терпіння, вправність, майстерність, художній смак. Але ще в більшій мірі цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі  та людям.

В 23 -33 групах Веселівського професійного аграрного ліцею селищною бібліотекою було проведено свято вишиванки «А я іду по світу в вишиванці, я українець і пишаюсь  цим». Учні багато цікавого дізналися про історію української сорочки та пов’язані з нею традиції. Атмосферу свята створювали чудові поезії та відеокліпи пісень «Мамина сорочка», « Вишиванка», « Струмочок» , «Два кольори». Відому пісню на слова Д.Павличка  «Два кольори» заспівали разом. Пригадали прислів’я про вишиту сорочку. Було оформлено книжкову виставку, присвячену українській вишивці.

 Народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

 

                                                            Т. Кожевнікова

         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь