A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Вітаємо жителів Веселівської громади з Вербною неділею!

Дата: 01.04.2018 12:20
Кількість переглядів: 903

Фото без опису

З Вербної неділі починається остання Страсна седмиця посту. У цей день прийнято вітати один одного, відвідувати служби і святити гілочки верби. Вони символізують пальмові гілки, якими вітали вхід Ісуса в Єрусалим напередодні його розп'яття. 

Вважається, що гілки верби захистять будинок від пожеж і повеней, а його господарів - від хвороб, бідності і негараздів.

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "квітною"  і відносять до дванадцяти головних християнських свят. 

Вербна неділя – перше велике весняне свято, яке заявляє про пробудження природи, дає старт останньому тижню перед Великоднем – Страсному, Великому чи Білому, останньому тижню Великого посту, а головне – вселяє надію на перемогу життя над смертю, торжества весни, добра і миру. Це - перехідне церковне свято, пов’язане з Великоднем.

У Вербну неділю в церкві під час всеношної служби святять гілочки верби. За традицією, вербу потрібно нарізати напередодні, у Лазареву суботу,  до світанку. Хто не встиг цього зробити, можна купити у тих, хто подбав про це, або отримати в подарунок. Воістину чудодійних властивостей вербові гілочки набувають не під час їх придбання, а після освячення.

Після святкового Богослужіння віряни повертаються додому, сповнені весняних надій і з весняним букетом. По дорозі, зустрічаючи тих, хто не був на службі, вони жартівливо б’ють освяченою вербою, промовляючи:

Верба б’є, не я б’ю,

За тиждень – Великдень!

За народними звичаями, після Богослужіння, ще не заходячи до хати, треба посадити  кілька гілок верби, "щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на потребу".  Решту освячених пухнастих гілочок несуть у будинок і ставлять біля ікон. На найвиднішому місці, біля іконостасу, букетик і має простояти весь рік як родинний оберіг. У народі вважали, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, виснаження, а будинок - від пожеж і повеней, інших катаклізмів.   

Освячену вербу в жодному разі не можна топтати ногами - це великий гріх. І викидати її теж не можна. У народі верба завжди уособлювала весну і нове життя. Тому вона істала релігійним символом. Крім того, вербові гілки називають"гілками чесноти": вони метафорично тягнуться до неба.

  • У цей день не можна працювати: прибирати, готувати, шити;
  • Відмовтеся від активних розваг, а також вживання алкоголю(можна дозволити собі трохи вина);

  • Як і в інші дні Великого посту, не можна їсти продукти тваринногопоходження (можна їсти рибу);

  • Потрібно постаратися відійти від суєти, очиститися духовно,помолитися і підготуватися до Страсної седмиці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь