A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

До уваги населення! Спалювання опалого листя і сухої трави! Чим шкідливе?

Дата: 23.10.2017 15:49
Кількість переглядів: 777

 

 Шкода від спалювання листя і сухої трави надзвичайно небезпечна. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітрі   потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму.

До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З  тліючого без доступу кисню листя  виділяється  бензопрен, що може викликати ракові захворювання.  Окрім  того, з димом у  повітря вивільняються діоксини- одні з найотрутніших для людини речовин.  На присадибних ділянках рослини нерідко  обробляють пестицидами , які також вивільняються у повітря  при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окроплюємо від колорадського жука. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як, правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового  пакета, в атмосферу потрапляє до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні. Саме вони стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття  містить канцерогенні поліциклічні  вуглеводні. При горінні гуми , окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Постійно подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять смоли, до складу яких входять формальдегіди, і можуть бути пофарбовані  масляною фарбою, що містить свинець. Часто біля вогнища можна побачити дітей, вплив диму на організм яких особливо небезпечний. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави шкодить природі. В сухому листі згоряють зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич- попелиці,  лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи  листя  восени , ми створюємо умови розвитку попелиць навесні.  При спалюванні гинуть також  ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли рослинні рештки перегнивають, необхідні   для розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт. Незважаючи на загальноприйняту думку, попіл- дуже погане добриво, і, таким чином , спалювання листя щороку призводить до все більшого  збіднення ґрунту.

Спалюючи траву, господарі часто не контролюють  процесу, особливо при   вітряній погоді. Тоді найбільше виникає  загроза швидкого поширення вогню на інші ділянки, лісові смуги, може призвести до загоряння житлових будинків.

Потрібно задуматися над цією інформацією та робити висновки.  Не спалюйте опалого листя, рослинних залишків та різноманітних відходів, бо Ви породжуєте найрізноманітніші та довгострокові проблеми зі власним здоров'ям та здоров'ям Ваших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь