A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

До уваги жителів громади!

Дата: 31.05.2017 15:37
Кількість переглядів: 725

Фото без описуДо відділу «Веселівське бюро правової допомоги» Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з початку року надійшло кілька звернень від жінок з хвилюючого їх питання, а саме: визначення походження дитини від батька. Тож розглянемо цю актуальну тему.

Для того, щоб звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів, жінка повинна спочатку провести процедуру визначення походження дитини від батька. Згідно зі ст. 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду. У першому випадку спільна заява чоловіка та жінки подається до органу державної реєстрації актів цивільного стану як до, так і після народження дитини. Цей спосіб є простим і не вимагає докладання значних зусиль.

Іншою ж є ситуація, коли батько не хоче добровільним шляхом визнавати себе батьком, тоді факт походження дитини слід визнавати в судовому порядку.

Одним із важливих моментів є те, що позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, тобто коли при безпосередньому народженні дитини запис про батька був здійснений за прізвищем та громадянством матері, а запис імені та по-батькові дитини занесений за вказівкою матері.

Законодавство також встановлює перелік осіб, які мають право подати позов про визнання батьківства. Зокрема, цей позов може бути поданий матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Ухвалою суду може бути призначена молекулярно-генетична експертиза на вірогідність підтвердження біологічного батьківства. Доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Також слід звернути увагу, що відповідно до п. 2 розділу VII «Прикінцеві положення» Сімейного кодексу України, норми законодавства, які регулювали шлюбно-сімейні правовідносини, втратили чинність із 1 січня 2004 року, за винятком норм розділу V «Акти громадянського стану» Кодексу про шлюб та сім'ю України. Тобто, при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 1 січня 2004 р., необхідно застосовувати відповідні норми Кодексу про Шлюб та Сім’ю України, беручи до уваги всі докази, що достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства, в їх сукупності, зокрема, спільне проживання й ведення спільного господарства відповідачем та матір’ю дитини до її народження, спільне виховання або утримання ними дитини.

Справи про визнання батьківства щодо дитини, яка народилася після 1 січня 2004 р., вирішуються відповідно до норм Сімейного кодексу України.

Нагадаємо, що Веселівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Веселе, вул. Центральна, 202.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь