A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Нагадуємо правила поведінки під час грози !

Дата: 22.06.2017 15:11
Кількість переглядів: 701

Фото без описуУраження блискавкою – нечасте явище. Але у літні місяці вона може становити серйозну небезпеку для людини та її майна.

Захиститися від блискавок майже неможливо, але знизити ймовірність ураження можна. За статистикою, більшість нещасних, пов’язаних з ударами блискавок, стається у сільській місцевості.

Правила поведінки під час грози

Часто жертвами блискавки стають окремо розташовані об’єкти (дерево, будівля, копиця сіна). Тому перше правило: не ховайтеся від блискавки під самотніми деревами, високими металевими конструкціями. Краще ховатися в кущах, куди вона ніколи не поцілить.

Другі за небезпекою — вода і береги водойм. Щоб не стати мішенню блискавки, не можна перебувати у воді під час грози, розбивати намет на відкритому березі водойми. А найбезпечніше місце — сухі рівнини, балки між пагорбами.

Під час грози заборонено ховатися біля самотніх дерев; прихилятися до скель і стін; зупинятися на узліссі, біля водойм; ховатися під скельним виступом; бігати і метушитися; пересуватися щільною групою; перебувати біля багаття; зберігати металеві предмети в наметі; використовувати електроприлади в будинку, користуватися мобільним телефоном.

Перебуваючи під час грози на відкритому місці, варто присісти навпочіпки, ноги поставити разом, голову схилити до колін. Це найбезпечніше положення тіла.

Не рекомендується тримати при собі під час грози великі металеві предмети, наприклад, косу або пилку.

Бажано загасити багаття, закрити заслін у печі – вогонь створює сильний тепловий потік, який притягує електричний заряд.

Перша допомога при ураженні блискавкою

Не кожне ураження блискавкою смертельне. Людину можна врятувати, якщо вчасно надати першу допомогу.

Якщо поруч із Вами опинилася людина, уражена або контужена блискавкою, не бійтеся торкатися до неї – заряду в тілі потерпілого не залишається.

Основна причина смерті в такій ситуації – порушення діяльності серця і легенів. Тому постраждалому треба робити штучне дихання і масаж серця щонайменше – протягом хвилини.

Запам’ятайте: всі електричні прилади і також  мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть. Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних і друзів!

 

           

Олександр Баша,

начальник Веселівського районного сектору

ГУ ДСНС України у Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь