Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

В м. Брюссель відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО

Дата: 04.12.2017 14:50
Кількість переглядів: 717

Фото без опису

29 листопада  співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО Ірина Геращенко і Рейнел Андрейчук виступили за поглиблення співпраці України з НАТО.

Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко відзначила динамічний розвиток парламентського співробітництва по лінії Україна-НАТО, а також подякувала стороні НАТО за послідовну підтримку територіальної цілісності України, її незалежності та суверенітету. Вона наголосила на тому, що рішення про проведення у 2020 р. у м. Київ Весняної сесії ПА НАТО є потужним політичним сигналом підтримки організацією нашої держави.

І.В.Геращенко привернула увагу до того, що зростання громадської підтримки курсу на членство України в НАТО, яке спостерігається за час російської агресії, свідчить про фундаментальні зміни в свідомості українців за останні роки.

За результатами засідання співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО зробили спільну заяву, у якій підтвердили підтримку територіальній цілісності та незалежності України, засудили агресивну політику РФ та підтримали продовження міжнародних санкцій проти Росії до її повного повернення до міжнародного права, а також закликали держави-члени Альянсу збільшити допомогу Україні на двосторонньому рівні.

Заява співголів Міжпарламентської ради Україна-НАТО Першого заступника Голови ВР України Ірини ГЕРАЩЕНКО

і члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Рейнелл АНДРЕЙЧУК

Брюссель, 28 листопада  2017 р.

Відзначення у 2017 році 20-их роковин підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО стало доброю нагодою для України і держав-членів Альянсу оцінити досягнення їхнього співробітництва та ще раз підтвердити цілі партнерства між ними на майбутнє.

Верховна Рада України і Парламентська асамблея НАТО взяли активну участь у відзначенні цього важливого ювілею. Засідання  Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC) відбулося у квітні в Києві, у липні Верховна Рада стала організатором Семінару Роуза-
Рота  і спеціального Урочистого засідання – саме напередодні історичного візиту Північноатлантичної  ради до Києва. На своїй сесії у Бухаресті у жовтні 2017 р. ПА НАТО підтримала українську ініціативу і надала їй право вперше провести в країні сесію Асамблеї у 2020 році.

Попри те, що за останні 20 років стратегічні цілі України в її співпраці з НАТО змінилися, саме співробітництво з Альянсом і ПА НАТО було впродовж цього часу винятково активним. Україна залишається єдиним партнером, який брав участь в усіх операціях НАТО. Особливо значущим це співробітництво стало, починаючи з 2014 року. Верховна Рада внесла зміни в національне законодавство, згідно з якими набуття Україною членства в Організації  Північноатлантичного договору визнано одним з ключових пріоритетів її зовнішньої політики. Це - мета, яку, згідно з соціальними опитуваннями,  підтримує значна більшість українського населення. Тепер політика України зосереджена на досягненні стандартів, необхідних для набуття членства в НАТО.

В рамках нинішньої зустрічі ми підтвердили наші зобов’язання підтримувати євроатлантичну інтеграцію України через міжпарламентське співробітництво. Річні національні програми (РНП) і Комплексний пакет допомоги являють  собою найкращі інструменти для розширення співпраці між Україною і НАТО. Вони не обмежуються сферою безпеки і оборони, але й  охоплюють політичні, економічні і правові рамки, необхідні для того, щоб забезпечити незворотній і стабільний характер реформування українського оборонно-безпекового сектора, та поєднують найкращі підходи до  цивільного демократичного і парламентського контролю. У цьому контексті співробітництво Україна-НАТО скероване на  підтримку реформаторських зусиль України, а також цілей Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Ми закликаємо органи влади України повною мірою використовувати потенціал РНП і Комплексного пакету допомоги, підтримувати послідовність і темп реформ, зосередитися на втіленні в життя погоджених пріоритетів. Цілі, амбіції і строки виконання завдань РНП мають відображати мету країни набути членство в Альянсі. При цьому ключовим завданням залишається посилення правової держави і боротьба з корупцією, які мають призвести до прийняття демократичних стандартів і створення ефективних механізмів захисту прав людини для усіх громадян.

Водночас, ми закликаємо уряди держав-членів забезпечувати  допомогу Україні і нарощувати підтримку ними зусиль Києва, скерованих на максимальне інституційне зближення з НАТО. У цьому зв’язку ми закликаємо держави-члени підтримувати рамки та інтенсивність політичного діалогу і співробітництва між Україною і НАТО на всіх рівнях.

Як парламентський аналог Комісії Україна-НАТО UNIC продовжуватиме надавати підтримку цілям співробітництва Україна-НАТО і здійснювати контроль за їх досягненням. Ми і надалі будемо заохочувати Верховну Раду підтримувати темпи реформ і працюватимемо для збереження єдності держав-членів щодо їхньої підтримки України.

Сьогодні ми ще раз наголосили, що  засуджуємо незаконну окупацію   Криму Росією і пряму підтримку нею членів незаконних збройних формувань, які діють в регіоні,  а також використання нею кібер- та інформаційної війни та інших дестабілізуючих дій. Ми наголошуємо на нашій твердій підтримці незалежності і територіальної цілісності України. При цьому найкращим рішенням для окупованої частини Донбасу залишається повне виконання Мінських домовленостей шляхом посилення Нормандського формату та інших механізмів. Ми закликаємо негайно відновити припинення вогню, покласти край погрозам Моніторинговій місії ОБСЄ, досягти якнайшвидшого прогресу в звільненні заручників і полонених, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій території. 

За матеріалами  Україна-НАТО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь