A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Візит спеціалістів Веселівської селищної територіальної громади до Польщі

Дата: 24.05.2016 14:24
Кількість переглядів: 858

Фото без опису

Польський досвід єднання сільських громад вивчали представниками новостворених громад Запорізького району до якої увійшли голова та спеціалісти Веселівської селищної ради, під час навчального візиту до Сілезького воєводства Республіки Польша.

       Уперше деякі громади Польщі об’єднували ще в 1976 році - примусово, не давши їм при цьому ні власності, ні повноважень. А з 27 липня 1990 року тамтешні міські та сільські громади (гміни) стали окремими юридичними одиницями, їх самостійність відтепер гарантувала Конституція, також відбулась передача з державної в їхню власність усього майна, розташовуваного на територіях гмін. Становлення польської системи самоврядування, яку називають найуспішнішою в Європі, не обійшлося без так званого укрупнення, тобто об’єднання адміністративно-територіальних одиниць базового рівня у більш потужні та самодостатні самоврядні утворення. Так, невеликі сільські гміни об’єднувались між собою або приєднувались до сусідніх міст…

Фото без опису Фото без опису

     Оскільки українське самоврядування нині теж стало на порозі реформи, яку Польща почала 25 років тому, то саме до польських партнерів за досвідом та порадою поїхали представники Веселівської, Берестівської та Чапаєвської ОТГ. Навіщо об’єднувались польські громади - не лише ж задля економії? Як відбувався процес об’єднання? З якими проблемами зіткнулися? Які зробили помилки? Яку отримали вигоду? Що сталося зі школами та клубами в малих селах?.. Отримати відповіді на ці питання і на власні очі побачити в дії польське самоврядування представники Веселівської ОТГ змогли завдяки польсько-канадської програми навчального візиту у Сілезькому воєводстві для представників місцевого самоврядування та адміністрації Запорізької області, який реалізує Фундація Лідери Змін та Програма Study Tours to Poland.

Фото без опису

    До складу делегації від Веселівської ОТГ увійшли селищний голова Кіяшко П.М. заступники селищного Звягінцева С.А., Бабарик С.А., Дяченко О.В. та начальник юридичного відділу Долженко Л.С. Їх гостинно приймали колеги у сільських та міських гмінах Глівіце, Котовіце, Істебна, Лазиська Гурне, Коняково, Тошек, Гєралтовіце, Сосьніцовіце  (Сілезького воєводства).

        Про аспекти об’єднання громад у Польщі представникам делегації докладно розповіли міський голова міста Глівіце Зигмунт Франкевіч, голова Лазиськ Гурних Александр Вира, лісничий Пьотр Кульчина та інші.

Фото без опису Фото без опису

         Гості дізналися, що рада гміни має право встановлювати рівень деяких податків; що надходження до бюджету гміни складають податки (на нерухомість, виробництво, ріллю та ліс, доходи фізичних осіб тощо), також дотації з держбюджету на здійснення делегованих державою повноважень (освіту, соціальний захист, реєстрацію та видачу паспортів…) та грантові кошти (левова частка - з джерел Євросоюзу). - Уряд Польщі може ліквідувати гміну або ухвалити рішення про об’єднання гмін, якщо гміна не в змозі себе утримувати.

Фото без опису

       Не розмірковувати над тим, об’єднуватись чи ні, а разом розробляти ефективну стратегію об’єднання, використовуючи на благо громади новації вітчизняного законодавства та можливість залучення додаткових коштів від держави та від фондів ЄС. Таку пораду дав українським партнерам Доміан Хамерль  експерт фундації розвитку Свєнтохловіц. Що ж стосується, наприклад, малокомплектних шкіл, то поляки визнали, що і в них неоднозначно сприймалось закриття таких закладів. Проте цей процес був нерозривним із побудовою доріг та забезпеченням учнів транспортом, а головне - діти отримали можливість навчатися в школах з кращими умовами та рівнем викладання, а будівлі колишніх шкіл не обов’язково було продавати - там розміщували дитсадки чи сільські світлиці. Також громада брала на себе самостійні обов’язки на фінансування навчального закладу який пропонували до закриття.

Фото без опису

     У Тошеку наші земляки ознайомилися з роботою законодавчої та виконавчої гілок місцевого самоврядування - ради гміни та уряду гміни (виконкому), також дізнались, як діє сільська добровільна пожежна дружина, школа та осередок культури гміни Істебна, яка увійшла до книги рекордів Гінесу завдяки своїй  «Коронки». Не менш захоплюючим для представників нашої громади стали відвідини потужного фермерського господарства солецтво Коняков де пан Пьотр Кохут ознайомив з селянськими традиціями випасання овець на приготуванням сиру. 

     Під час цього навчального візиту члени делегації з Веселого не лише роздивлялись та розпитували, а й радилися з польськими партнерами про те, які проекти (спільне комунальне підприємство, розвиток сільського туризму, ремонт доріг) можна буде втілити разом.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь