Ботулізм – це небезпечно!
Наймасовіший спалах ботулізму в Україні за останні 5 років зафіксовано в м. Київі. Зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі один смертельний. Всі пов’язані з вживанням в’яленої риби, придбаної у торгівельній мережі населеного пункту.
Випадки ботулізму реєструвалися в Харківській, Черкаській, Херсонській областях, також 3 випадки захворювання в Запорізькій області, які пов’язані з вживанням в’яленої риби, придбаної у рибалок на стихійному ринку в м. Енергодар та, в одному випадку, в торгівельній мережі. Управління Держпродспоживслужби у Веселівському районі нагадує про заходи щодо запобігання захворювання на ботулізм. Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана клостридією ботулізму та її токсином.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах). Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишківнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори збудника довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити збудника ботулізму. Проте, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів хачування, які зберігалися при умовах відсутності (або недостатньої кількості) повітря без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку всіх форм збудника та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукта збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. В торгівельній мережі на всі вказані продукті мають бути документи про якість.
Симтомами ботулізму є загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються; такі продукти слід зберігати тільки у холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Прислухайтесь до вищевказаних порад.
О.Л.Гунбіна,
лікар-гігієніст Управління
Держпродспоживслужби у Веселівському районі