A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Корисні поради для здоров`я

Дата: 28.03.2017 14:19
Кількість переглядів: 693

Фото без описуВ перший день життя новонародженого за календарем щеплень проводиться вакцинація гепатиту В.

 

Гепатит В - антропонозне вірусне захворювання, що викликається збудником з вираженими гепатотропними властивостями (на печінку) - вірус гепатиту B.

Вірус відрізняється надзвичайно високою стійкістю до різних фізичних і хімічних факторів: низьких і високих температур (в тому числі кип'ятіння), багаторазового замерзання відтавання, тривалому впливу кислого середовища.

Шляхи зараження:

  • парентеральний шлях - зараження при лікувально-діагностичних маніпуляціях, які супроводжуються порушенням цілісності шкірного або слизового покриву через медичний, стоматологічний, манікюрний та інший інструментарій, трансфузії крові і її препаратів;
  • статевий шлях передачі вірусу;
  • побутовий шлях зараження - інфікування відбувається при користуванні спільними бритвами, лезами, манікюрними та банними приладдями, зубними щітками, рушниками і т. д. У цьому відношенні небезпечні будь-які мікротравми шкіри або слизових оболонок предметами, на яких є навіть мікрокількості виділень інфікованих людей (сечі, крові, поту, сперми, слини і ін.) і навіть у висушеному вигляді, непомітному неозброєним оком;
  • вертикальний шлях передачі, коли дитину заражає мати, де також реалізується кровоконтактний механізм. Зазвичай дитина заражається від інфікованої матері під час пологів при проходженні через родові шляхи;
  • гострий гепатит або поступово сходить нанівець з елімінацією вірусу і залишенням стійкого імунітету (функція печінки відновлюється через кілька місяців, хоча залишкові явища можуть супроводжувати людину все життя) або переходить в хронічну форму;
  • хронічний гепатит B протікає хвилеподібно, з періодичними загостреннями., часто призводить до розвитку цирозу і раку печінки.

Варто звернути увагу на таку закономірність: чим раніше людина захворює, тим ймовірність хронізації вище.

Наприклад, понад - 95% дорослих людей хворих на гострий гепатит B, одужують. А з хворих на гепатит B новонароджених позбудуться вірусу тільки - 5%. З тих, хто заразився дітей у віці 1-6 років хроніками стануть близько - 30%.

Для профілактики зараження широко застосовується вакцинація. Планова вакцинація прийнята практично в усіх країнах світу.

ВООЗ рекомендує починати щеплення дитини в першу добу після народження, не щеплених дітей шкільного віку, а також осіб з груп ризику: професійні групи (медики, екстренні служби, військові та ін.); особи, які мають нетрадиційні сексуальні уподобання, наркомани; пацієнти, які часто отримують препарати крові; особи, які перебувають на програмному гемодіалізі,;сімейні пари, в якому один з членів є зараженим вірусом і деякі ін.

Ефективність вакцинації новонароджених дітей, народжених від інфікованих матерів, за умови якщо перша доза була введена в перші 12 годин життя, до - 95%.

Вакцина від гепатиту B захищає і від гепатиту D (історична назва - дельта-гепатит), оскільки вірус гепатиту D не здатний розмножуватися без вірусу гепатиту B.

Чи варто робити щеплення від гепатиту В?

Рішення за вами.

 

Веселівський ЦПМСД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь