A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

З початку року на пожежах в Україні врятовано 1 тис. 516 людей

Дата: 12.10.2017 13:31
Кількість переглядів: 704

Фото без опису

Щодня вогнеборці Держслужби України з надзвичайних ситуацій ліквідовують сотні пожеж по всій території країни, які призводять не лише до значних матеріальних збитків, але й, що найголовніше — до загибелі та травмування наших співвітчизників. Так, лише минулої доби у житловому секторі виникло 64 пожежі, внаслідок яких загинуло 2 людей, а ще 5 — постраждали. При цьому врятовано 2-х громадян. 

Як зазначають вогнеборці, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки у побуті. Паління у ліжку, перевантаження або несправність електромережі та побутових приладів, а також недбалість дорослих по відношенню до власних дітей. Мова йде про залишені без нагляду сірники та яскраві запальнички у місцях, що легко доступні для малюків, а також численні випадки, коли малолітні діти залишаються вдома сам на сам з увімкненими електроприладами. З високою вірогідністю ці фактори призводять до пожеж у помешканнях.

Статистика свідчить про те, що найчастіше жертвами вогняної стихії стають літні люди, а також багатодітні сім'ї, та громадяни, які опинилися в складних життєвих умовах.

Так, 10 жовтня вогнеборці м. Павлоград, що на Дніпропетровщині отримали повідомлення про пожежу в квартирі, де мешкає багатодітна родина. На місці рятувальники встановили, що пожежа виникла в одній із кімнат чотирьохкімнатної квартири на п’ятому поверсі. На момент виникнення пожежі в квартирі знаходились троє дітей та їх мати, яка встигла вивести дітлахів з палаючої квартири самостійно до прибуття рятувальників. Дітей каретою «швидкої» було направлено до міської лікарні міста Павлоград, де у найменшого із дітлахів 2017 року народження медики діагностували опіки шиї. Також, під час гасіння пожежі бійці ДСНС врятували із сусідньої квартири жінку 1940 року народження, яка знаходилась в інвалідному візку в паралізованому стані.

Тож не слід забувати також і про те, що пожежі, які виникають у помешканнях мешканців багатоквартирних будинків, несуть загрозу життю не лише їх власникам, а ще й сусідам. В таких випадках своєчасний виклик пожежних має вирішальне значення.

Зокрема на Київщині, цього ж тижня бійці ДСНС винесли 6-місячну дитину, яка разом з мамою була заблокована у квартирі через сильне задимлення. Як стало відомо, у квартирі на першому поверсі горіло побутове сміття на всій площі квартири 42 кв.м. Водночас у квартирі на другому поверсі, де знаходилася жінка з 6-місячною дитиною, виникло сильне задимлення та був відсутній доступ до сходової клітини. За допомогою висувної драбини бійці ДСНС врятували дитину та її матір.

Проте не завжди громадянам вдається уникнути трагедії під час виникнення пожежі.

Так, на Луганщині днями до Служби порятунку надійшло повідомлення про загоряння житлового будинку у с. Трембачево Новопсковського району. Під час проведення розвідки вогнеборці виявили в одній із кімнат тіло літнього чоловіка вже без ознак життя.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 1 тис. 161 та 1 тис. 139 осіб відповідно.

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

слідкуйте за станом та справністю електромережі;

у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;

не паліть у ліжку;

намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки нерідко можуть стати причиною займання.

Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Начальник Веселівського районного сектору

ГУ ДСНС України у Запорізькій області                                                   О.Баша


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь