A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Конституція України: історія створення

Дата: 27.06.2017 11:16
Кількість переглядів: 1099

Конституція України - Основний Закон держави України. Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття.

На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято - День Конституції України.

 

 

Конституція України: Історія створення

1000 рік. «Руська правда»

Найвизначніший збірник стародавнього руського права, автором якого є Ярослав Мудрий. Це кодифікація законів Київської Русі, в основу якої було покладено давньоруське звичаєве право.

Виданий збірник законів був першим літописним кодексом судових законів давньої Русі-України, об’єднуючим цивільне і кримінальне право і всі процеси судочинства того історичного часу, що охоплює все ХI століття.

В одній з перших статей закону йдеться: «Хто вб’є людину, тому родичі вбитого мстяться за смерть смертю». У тому випадку, якщо в убитого не виявиться месників, то з убивці стягують до скарбниці гроші в таких розмірах: за голову боярина князівського або громадянина іменитого, або наближеного до князівського двору — 80 гривень, тобто подвійну виру; за князівського отрока, повора, конюха, купця та ін., тобто за будь-яку вільну людину (варязького племені) або слов’янина — 40 гривень, тобто одну виру; а за вбивство дружини — 20 гривень, тобто піввири; за вбивство сільського старости, ремісника і за годувальницю — 12 гривень; за простого холопа боярського і людського — 5 гривень і, нарешті, за раба — 6 гривень, і понад те до скарбниці 12 гривень данини або пені. При цьому слід зауважити, що 1 гривня тоді цінилася дуже високо, скажімо, за 1 гривню можна було купити 20 баранів або одного робочого вола».

 

 

Конституція України: Історія створення

1529 рік. Литовські статути

Найвідоміші кодекси феодального права Великого князівства Литовського, що діяли й на інкорпорованих до нього українських землях. Відомо три такі статути: 1529 р. («Старий»), 1566 р. («Волинський»), 1588 р. («Новий»).

 

 

 

 

 

 

 

1710 рік. Конституція Пилипа Орлика

Договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Написаний латиною і староукраїнською. За оцінкою українських істориків є однією з перших європейських конституцій нового часу.

Ця пам’ятка політико-філософської та правової думки була схвалена 5 (16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (турецька назва — Бендери; нині це територія Молдови). Тому її інколи називають Бендерівською конституцією.

Наскрізною в конституції є ідея державної незалежності малоросійського народу — з демократичною формою правління та убезпеченням від зазіхань з боку Московської держави на, власне, руські землі.

 

 

 

Конституція України: Історія створення

1918 рік. Конституція Української Народної Республіки

Основний Закон УНР, прийнятий Центральною Радою 29 квітня 1918 року, в останній день існування Центральної Ради, саме тому так і не був втілений у життя. УНР проголошувалась суверенною, самостійною і ні від кого незалежною державою, територія, якої була неподільна, а суверенне право належало народові.

 

 

 

1919 рік. Конституції Радянської України

На території України за періоду радянської влади було прийнято чотири Конституції УРСР - 1919, 1929, 1937, 1978 років. Вони повністю копіювали союзні конституції і були формальними, оскільки не відбивали реального стану справ тогочасного суспільства. Багато дослідників вважають ці конституції квазіконституціями, оскільки вони мали здебільшого декларативний характер і розроблялися спершу в ідеологічних відділах ЦК КПРС.

 

 

 

 

1990 рік. Декларації про державний суверенітет

16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР проголосила суверенітет України. Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акта проголошення незалежності України». 24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР фактично вдруге проголосила Україну незалежною демократичною державою, прийнявши «Акт проголошення незалежності України», підтриманий всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Декларація стала фундаментом для майбутньої Конституції.

 

 

 

Конституція України: Історія створення

1996 рік. Прийняття Конституції України

28 липня 1996 року о 9 год. 18 хв. після 24 годин безперервної праці Верховна Рада 2-го скликання ухвалила Основний Закон України. Цьому історичному моменту передував затяжний період протистояння між Президентом України та парламентом, наслідками якого стала неможливість утвердження Конституції впродовж практично 6 років незалежності. Чинна Конституція України складається з 15 розділів та 161 статті.

 

 

 

2004 рік. Конституційна реформа

Конституційна реформа та фактичне обмеження влади президента були основною вимогою політичних сил Леоніда Кучми та Віктора Януковича в обмін дозвіл Кучми провести переголосування 2-го туру президентських виборів. Закон на основі проекту Симоненка—Медведчука про зміни до Конституції (про політичну реформу) передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років.

 

 

 

Конституція України: Історія створення

2010 рік. Узурпація влади

Завдяки рішенню Конституційного суду 30 вересня Віктор Янукович повертає собі повноту влади, забезпечену Конституцією 1996 року, в тому числі право на формування уряду. Тогочасне рішення КС вважають неправомірним більшість експертів, оскільки сам КС перебрав на себе функції Верховної Ради, що суперечить частині другій статті 19 Конституції України

 

 

 

 

 

Конституція України: Історія створення

2011 рік. Зміни Конституції

1 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України №2952-VI «Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Ухвалений закон уніфікував терміни повноважень державних органів влади та органів місцевого самоврядування (п’ять років). Також встановив, що чергові вибори президента відбуватимуться останньої неділі п’ятого року повноважень глави держави, а вибори до Верховної Ради і місцевих рад – останньої неділі жовтня п’ятого року їх повноважень. Крім того, 19 вересня 2013 року була внесена зміна до статті 98 стосовно повноважень рахункової палати.

 

 

 

 

2014 рік. Відновлення Конституції

 

22 лютого парламент ухвалив постанову «Про текст Конституції України в редакції 28 червня 1996 року, із змінами і доповненнями, внесеними законами України від 8 грудня 2004 року №2222-IV, від 1 лютого 2011 року №2952-VI, від 19 вересня 2013 року №586-VII», тим самим скасовуючи реформу 2010 року, яка була однією з законодавчих основ режиму Януковича.

Підготував Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь