Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Лікуємо ГРВІ правильно

Дата: 23.06.2017 11:09
Кількість переглядів: 3505

Фото без описуГострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) є найбільш поширеними серед всіх інфекційних захворювань, особливо у дітей, які переносять ГРВІ майже в 4 рази частіше, ніж дорослі.
 

Найбільшу небезпеку серед них представляє грип. При цьому найвищий ризик розвитку ускладнень існує у дітей у віці до двох років, осіб похилого віку, а також у пацієнтів з різними хронічними захворюваннями і у людей з ослабленим імунітетом.
 

Найбільш ефективним засобом профілактики, на думку експертів ВООЗ, є вакцинація, проте скористатися нею можуть (та й хочуть) далеко не всі. Альтернативою є противірусні препарати з вагомою доказовою базою, які дозволені до застосування у дітей молодшого віку. Слід зазначити, що кількість протипоказань у коштів даної групи зведено до мінімуму.
 

«Неідеальні» рекомендації
Противірусні препарати істотно розрізняються за ступенем ефективності і безпеки, а також мають вікові та інші обмеження. Парадоксально, але це стосується навіть груп препаратів, рекомендованих ВООЗ.

Зокрема, у деяких вірусів грипу може розвиватися стійкість до адамантанів (амантадин і ремантадин), що робить їх безсилими в профілактиці і лікуванні захворювання. Застосування інгібіторів нейрамінідази (осельтамівір і занамівір) в порівнянні з плацебо ( «пустушкою») скорочує термін прояву симптомів захворювання у дорослих всього на півдня (з 7 днів до 6,3 дня). У дітей цей ефект виражений в набагато меншому ступені. Крім того, застосування озельтамівіру з метою профілактики може підвищувати ризик виникнення головного болю, порушень функції нирок і психічних розладів.
 
«Тільки для СНД»
Слід зазначити, що досить популярні (перш за все завдяки телевізійній рекламі) противірусні засоби з імуномодулюючою ефектом, що містять похідне ізонікотинової кислоти, а також препарати тилорону зареєстровані тільки в країнах СНД (Росія, Україна, Казахстан).

Крім того, ці препарати мають вікові обмеження (амізон в формі сиропу дозволений до застосування у дітей з 3 років, тілорон - з 7 років). Слід зазначити, що молекула йоду в складі амізону обмежує його застосування у людей із захворюваннями щитовидної залози.
 
Загадкова гомеопатія
Традиційно вважається, що гомеопатичні препарати є екстрактами лікарських рослин, а тому мають більший «кредит довіри» серед населення. У зв'язку з цим слід сказати, що, по-перше, пояснити механізм дії гомеопатичних препаратів з позицій сучасної науки, так само як і довести їх ефективність, керуючись принципами доказової медицини, - досить складно.

По-друге, діючою речовиною гомеопатичних засобів можуть бути абсолютно несподівані інгредієнти. Наприклад, гомеопатичний препарат, діючою речовиною якого є екстракт з печінки і серця качки барбарійской (мається на увазі мускусна качка), дозволений до застосування у дітей старше двох років для симптоматичного лікування і профілактики грипу та гострих респіраторних інфекцій.

Однак в кінці 2012 р. британське Кокранівське суспільство доказової медицини опублікувало доповідь, в якому ефективність засобу була оцінена з неабиякою часткою скепсису. Зокрема, не було виявлено значних відмінностей між ефектами препарату і плацебо для профілактики ГРВІ.

У свою чергу, дані досліджень ефективності препарату в лікуванні ГРВІ не заслуговували великої довіри внаслідок низької якості цих досліджень.
 
Доведені ефекти
Синтетичний аналог одного з найбільш відомих представників пуринів (речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності і що володіють імуномодулюючими властивостями) є інозину пранобекс. Його іммуномодулирующий і противірусний ефект був доведений більш ніж в 1500 клінічних дослідженнях. В даний час інозина пранобекс представлений на фармацевтичних ринках 70 країн світу під різними торговими назвами.

В Україні препарат вітчизняного виробництва зареєстрований під торговою назвою Новірін. Новірін, як правило, добре переноситься навіть при тривалому застосуванні. Його можна використовувати у дорослих і дітей старше одного року як для лікування захворювань вірусної природи, так і для їх профілактики. Завдяки комплексній дії Новіріна знижується вірусне навантаження на організм і нормалізується діяльність імунної системи. Це сприяє стійкості організму до інфекційних захворювань і швидкої локалізації вогнища інфекції у разі його виникнення. Застосування Новіріна допомагає знизити лікарське навантаження на організм, зменшити тривалість захворювання і попередити розвиток ускладнень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь