Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

У Запоріжжі відбувся семінар для ОТГ з енергоефективності та енергозбереження

Дата: 28.09.2017 10:48
Кількість переглядів: 742

Фото без опису

«Енергоефективність та енергозбереження – основа енергетичної безпеки України, – зауважив на семінарі 26 вересня для представників об’єднаних територіальних громад Запорізької області Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Ефективність використання та збереження енергії актуальні не тільки для житлових будинків, шкіл та лікарень, але й для виробництва, транспортної системи, будівництва тощо», – наголосив заступник голови Веселівської селищної ради, тренер GIZ Олексій Дяченко. Енергоменеджмент сприяє інвестиційній привабливості території. Проте спершу необхідно вкласти кошти – щоб надалі заощадити бюджети громад. Основними джерелами фінансування він назвав кредити, гранти, ДФРР, місцеві бюджети та енергосервісні компанії. Прикладом співпраці з останніми є проект SOLARPARK у Веселівській громаді, який не тільки надав змогу виробляти електроенергію, але й скоротив викиди СО2 та створив 20 робочих місць.

Сонячна енергія може використовуватися для підігріву води та опалення інфраструктурних об’єктів, а для освітлення великих виробничих приміщень, за словами тренера GIZ Дмитра Щербініна, застосовують водяні інфрачервоні панелі.

Всі необхідні кроки варто прорахувати заздалегідь - на етапі підготовки проектної та передпроектної документації. Євгенія Хасанова, тренер проекту «Підвищення спроможності ОТГ щодо впровадження енергетичного менеджменту та покращення надання консультаційних послуг з підвищення енергоефективності», розповіла, на що варто звернути особливу увагу при створенні такої документації для капітального ремонту або реконструкції будівель та проходження експертизи.

«На сьогодні ми використовуємо вдвічі більше енергії, ніж могли би. У найближчі роки енергозбереження буде перспективним напрямком, до того ж на це можна залучити кошти, – акцентував експерт  Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков. – Але для роботи з інвесторами необхідно перш за все зробити енергоаудит та підготувати енергопаспорти».

З енергоаудиту варто починати, а далі йде утеплення будівлі, заміна вікон, встановлення теплолічильника, терморегулятора, індивідуального теплового пункту. Все це дає, за підрахунками Віталія Рудого, представника компанії Danfoss Ukraine, до 60% економії.

«Проте можливо заощаджувати бюджетні кошти й на освітленні вулиць, доріг і майданчиків, встановивши енергозберігаючі лампи та використовуючи сонячні батареї, а також опори вуличних світильників для розміщення світлофорів», - поділився досвідом напрацювань запорізького ТОВ «Полігон-Авто» Роман Смаїлов, спеціаліст із впровадження новітніх технологій та обладнання в сільській місцевості.

Під час семінару його учасники домовились з експертами про подальшу співпрацю.

                                               Інформація надана заступником селищного голови з питань               

                                                           економічного розвитку та інвестицій -  О.В. Дяченко

                                                          Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/6972

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь