A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Добровільне об’єднання громад має бути закінчене.

Дата: 18.12.2017 09:58
Кількість переглядів: 891

Асоціації міст України вдалося відстояти інтереси громад при ухваленні Держбюджету на 2018 рік. Про це заявив мер Києва, голова АМУ Віталій Кличко під час спілкування на національному прес-клубі реформ «Децентралізація: підсумки та досягнення 2017 року, завдання на наступний рік». 

«Сьогодні я можу сказати, що нам вдалося відстояти для місцевого самоврядування майже 50 млрд грн на 2018 рік. Це і формула вирівнювання, яка залишається стимулюючою. Більше 3 млрд грн залишаться на розвиток громад», – зауважив Віталій Кличко.

 Голова АМУ підкреслив, що всі об’єднані спроможні громади будуть мати з 2018 року прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом і отримають кошти від інфраструктурної субвенції. «Це було дуже складно, але ми відстояли право на розвиток для 665-ти нових муніципалітетів», – сказав Віталій Кличко. Водночас, додав він, нині слід працювати над ефективним використанням коштів, а процес добровільного об'єднання не може бути безкінечним. Це питання хвилює і запоріжців. На кінець 2018 року в Запорізькій області створено 42 об’єднані територіальні громади. За перспективним планом, утвердженим Кабінетом Міністрів України, в області має бути створено 65 ОТГ. Сьогодні в Україні процес об’єднання, згідно Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», добровільний. У законодавстві не визначено термінів його закінчення. Проте з кожним роком кількість ОТГ збільшується. Нині на території країни їх вже 692, з яких в 51 ОТГ перші вибори відбудуться 24 грудня цього року (в 2-ох – на Запоріжжі), а 27 ОТГ очікують призначення виборів від Центральної виборчої комісії. В об’єднаних громадах мешкає вже близько 6 млн жителів. Середня чисельність мешканців ОТГ – 8760 осіб, повідомляють на сайті «Децентралізація».
Є  кричуща проблема, коли на територіях районів, які повністю вкриті ОТГ (в Запорізькій області таких  6 – Великобілозерський, Оріхівський, Якімівський, Веселівський, Кам’янко-Дніпровський  та Чернігівський), відбувається дублювання функцій структурних підрозділів. Райради продовжують черпати гроші з бюджету, при цьому громади працюють самостійно, вибравши власний депутатський корпус. Про подальшу долю районів, а також про те, чи є термін припинення добровільного  утворення  ОТГ розповів Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України під час національного прес-клубу реформ «Децентралізація: підсумки та досягнення 2017 року, завдання на наступний рік».

– Через урядові комітети зараз проходить проект урядової постанови, в якій є перелік структурних підрозділ районних державних адміністрацій, щоб не було дублювання з об’єднаними територіальними громадами. Що робить районна гілка влади, коли повністю покриває територію ОТГ? На сьогодні в нас є 8 таких районів. На наступний рік їх буде набагато більше. Я думаю, що на початку 2018 року  постанова буде прийнята і відбудеться оптимізація структурних підрозділів, – говорить Олександр Слобожан. – Що стосується добровільності, то взагалі концепцією передбачалося, що у 2020 році місцеві вибори мають бути проведені на новій територіальній основі. Зараз розроблено два законопроекти: «Про засади адміністративно територіального устрою» та «Про адміністративно-територіальний устрій». Прошу не плутати їх. Перший – це про заміну указу 1981 року, яким відбувається перейменування, зміни меж, зміни територій, тобто всі процедурні питання. А другий – це припинення добровільності. В цьому законі, як в інших країнах Албанії Македонії, як, наприклад, прокинулася Польща з уже сформованими гмінами, буде визначено перелік адміністративно-територіальних одиниць, в яких у 2020 році мають пройти вибори. Все залежить від того, наскільки швидко парламент прийме ці закони. Але хочу сказати, що ці законопроекти ще навіть не вийшли на урядовий комітет, поки що проходять дискусійне обговорення в Уряді».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь