A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

19 червня - День святої Трійці – найважливіший церковне свято.

Дата: 17.06.2016 09:35
Кількість переглядів: 1113

Фото без описуСвяткування Святої Трійці припадає на 50 день після Пасхи. Трійця є найважливішим святом в православній релігії і має в народі ще одна назва – П'ятидесятниця. На 50 день після святкування Великої Пасхи, пророк Мойсей недалеко від гори Сінай, дав своїм послушникам Божий закон і придумав старозавітне священство.

Трійцю на Русі почали святкувати через 300 років, як князь Володимир здійснив обряд хрещення.

Більшість людей пов'язують це церковне свято з наближенням літа і проводами весни. 7 днів до Трійці в народі називають «русальними» або «зеленими». Все частіше її асоціюють з Зеленими святами, під час яких починає цвісти овес, люди приносили в будинок квіти і прикрашали ними стіни, а дівчата кожен день плели вінки.

У цей день православні вшановують поява Святого Духа на апостолів. Поняття Трійці уособлює образ Бога: Бог-отець, Бог-син і Бог-Святий Дух.

Фото без описуСаме на П'ятидесятницю прийнято позбавлятися від поганих думок, гріхів і всього поганого, що є в людській душі. Також день утворення церкви припадає на цю дату, тому що учні, обрані Богом, отримав від нього дар, щоб проповідувати Євангелію і розповідати всьому світові про Ісуса Христа, як Спасителя. Приймачами апостолів стали священнослужителі, які донині є провідниками між людьми і Господом.

             Перед Святою Трійцею господині роблять генеральне прибирання будинку, наводять порядки у всіх приміщеннях, приносять у дім квіти, вінки і прикрашають ними квартиру. Дане оздоблення символізує настання літа, процвітання людського життя і єдність з природою.

У свято Трійці віруючі люди відвідують церкву, несучи з собою на службу букети квітів та пахучих трав. Вони вірять, що саме через них відбувається оновлення Святим Духом людської душі. Після церкви вся рідня збирається за столом, пригощаючись млинцями, короваями пирогами і киселем. Також можна організувати пікнік на природі, адже Трійця 2016 року припадає на вихідний день.

В наші дні ще збереглася традиція влаштовувати пишні гуляння в це святе свято. У багатьох містах проходять культурні заходи, концерти та ярмарки.

Здавна після ранкової служби народ збирався на площах, де влаштовувалися святкові гуляння, виспівування пісень, ігри та конкурси. Вечорами молоді дівчата водили хороводи, а хлопці могли придивитися до них і вибрати собі наречену. Після заходу, можна було пустити по річці вінок, заздалегідь сплетений дівчиною.

Щоб висловити свою симпатію або любов ці вінки можна було потай подарувати.

Трави, зібрані на Трійцю прийнято зберігати в будинку – вони вважалися сильним оберегом від нещасть і ліками від хвороб.

Шматочки короваю сушили і зберігали до весілля, додаючи потім у весільний пиріг. Вважалося, що вони принесуть щастя і благополуччя молодятам.

Існує безліч прикмет, в які вірили наші предки:

- Пучок трав, оплаканный заздалегідь, приносили в церкву. Цей жест символізував благання людей до природи і Господа, щоб ті не залишили народ без врожаю і дали дощ.

- Березові гілочки вставляли у віконні рами, біля одвірків, розкидали по хаті. Таким чином господарі приманювали до своєї світлиці хороший урожай.

-  На Трійцю не можна було виконувати хатню роботу: прибирати, займатися полями. Можна було тільки готувати різні страви. Заборонялося купатися у ставках, тому що русалки могли потягти купальника під воду.

- За день до Святої Трійці, треба було сходити на цвинтар і провідати померлих. Якщо з якихось причин потрапити на кладовище не виходило, то у народі вірили, що до цього людині прийде померлий, і забере когось із родичів. Одяг покійних діставали, розвішували на паркан, тим самим відганяючи від себе смерть.

- На Трійцю прийнято було свататися, тому що якщо у цей день посвататися, а на Покрову одружитися, то буде мир, достаток і радість у родині.

Здавна люди дотримувалися всі ці звичаї, сподіваючись отримати благословення Господнє, тому і ми повинні дотримуватися традиції, почитати це свято і вірити в краще.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь