A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Прийти вчасно, допомогти якісно

Дата: 07.08.2020 13:04
Кількість переглядів: 550

Фото без описуБудь-хто, незалежно від віку, статі, статусу або статку, може опинитися сам-на-сам з проблемами малозабезпеченості, безробіття, хвороби, старості чи конфліктних стосунків з рідними. У таких випадках на допомогу завжди готові прийти спеціалісти КУ «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради.

Працівник соціальної сфери – це та особа, яка постає між людиною та її проблемами. Своєю увагою, турботою, допомогою повертає людині втрачені нею соціальні функції, реабілітує її в очах оточуючих, повертає до повноцінного життя, допомагає у самовираженні, оцінюванні власних можливостей, прийнятті рішень.

Діяльність центру соціальних послуг основана на принципах дотримання прав людини, прав дитини та прав осіб з інвалідністю, адресності та індивідуального підходу, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання державних стандартів соціальних послуг, етичних норм і правил.

У комунальній установі функціонують три структурних підрозділи:

  1. відділення соціальної допомоги вдома (завідуючий – 1 шт.од., соціальний робітник – 6,75 шт.од.);
  2. відділення організації надання адресної натуральної допомоги та денного перебування (соціальний працівник – 1 шт.од., перукар – 0,5 шт.од., швачка – 0,5 шт.од., робітник з комплексного обслуговуваня – 0,5 шт.од., водій – 0,5 шт.од.);
  3. відділ соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді (завідуючий – 1 шт.од., психолог – 1 шт.од., фахівець із соціальної роботи – 3 шт.од.).

Загальна чисельність штату працівників КУ «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради складає 17,75 штатних одиниць.

Організацію надання соціальної послуги «Догляд вдома» громадянам похилого віку та особам з інвалідністю здійснює відділення соціальної допомоги вдома. Соціальні робітники обслуговують підопічних на території смт. Веселе, с. Мала Михайлівка, с. Озерне, с. Широке. Відповідно укладених договорів та розроблених графіків, соціальні робітники здійснюють заходи, що складають зміст послуги «догляд вдома»: проводять закупівлю та доставку продуктів харчування, ліків та інших товарів; готують їжу, прибирають житло, надають допомогу в дотриманні особистої гігієни, проводять оплату комунальних платежів, сприяють наданню медичної допомоги, за потреби проводять виклик лікаря комунальних служб, допомагають у забезпеченні технічними засобами реабілітації, надають психологічну підтримку, консультації та інформації з питань соціального захисту, допомагають в оформленні документів для отримання субсидій, компенсацій, пільг тощо.

У цій професії на довгі роки можуть залишатися лише по-справжньому чуйні, милосердні, співчутливі, віддані своїй справі люди. Соціальні робітники є не тільки домашніми помічницями, але й гарними співрозмовниками, які завжди готові вислухати й допомогти.

Кожен рік, напередодні великого свята Дня перемоги, працівниками відділення проводиться акція «Ніхто не забутий, ніщо не забуте». Під час акції підопічних відділення, які мають статус «Учасник війни», «Дитина війни», з щирими вітаннями та подарунками відвідують працівники установи. Ця акція є гарною можливістю висловити свою шану, повагу та слова вдячності ветеранам війни.

Існує добра традиція – вітання ювілярів, які обслуговуються у відділенні соціальної допомоги вдома. Іноді життєві обставини складаються таким чином, коли близькі люди, друзі не в змозі прийти або приїхати у святковий день, щоб особисто привітати. Соціальні робітники запропонували започаткувати ще одну добру справу - вітати іменинників від установи, даруючи при цьому радість спілкування та щасливі моменти.

З метою розширення спектру соціальних послуг для людей поважного віку, з 1 серпня 2019 року в установі створено відділення організації надання адресної натуральної допомоги та денного перебування. У відділенні надаються послуги «натуральна допомога» та «соціальна адаптація». Також впроваджені нові послуги: перукарські, швацькі і робітника з комплексного обслуговування та дрібного ремонту будинків.

Для поліпшення соціального обслуговування громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, які перебувають у складних життєвих обставинах, у відділенні відкрито Пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, який наповнено інвалідними візками, ходунками, туалетними стільцями, приліжковими столиками, сидіннями для ванної.

Для відвідувачів відділення денного перебування є можливість цікаво та з користю провести вільний час, отримати нові знання і вміння, реалізувати таланти та просто поспілкуватися між собою. Це гарна можливість не залишатися наодинці, а самореалізовуватися та організовувати своє дозвілля у клубах за інтересами. У групі «Співрозмовники» учасники можуть поспілкуватися між собою, поділитися життєвім досвідом, заспівати пісень, продекламувати вірші, прослухати та обговорити корисну інформацію. Група «Майстрині», у свою чергу, збирає у своєму колі активних, творчих та цілеспрямованих жіночок, які бажають навчитися плести із паперової лози чудові вироби.

З метою виконання загальнодержавних та інших соціальних програм з питань соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини, в установі функціонує відділ соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді.

Спеціалістами відділу систематично проводиться робота з виявлення сімей та осіб, що потребують допомоги та знаходяться у складних життєвих обставинах. У процесі виявлення фахівці із соціальної роботи тісно співпрацюють з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, навчальними закладами, закладами охорони здоров’я, структурним підрозділом Національної поліції, старостами сіл і депутатським корпусом.

Постійно проводяться групові заходи, спрямовані на забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів сімей, дітей та молоді, до участі у яких залучаються батьки школярів, представники служби у справах дітей районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування.

Психолог КУ «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради  надає послугу соціально-психологічної підтримки, проводить  тренінгові та профорієнтаційні заняття з учнями загальноосвітніх навчальних закладів. Якщо, за висновком психологічного обстеження, дитина або сім’я потребують психологічної допомоги, надається індивідуальна консультація та реалізовується корекційно-розвивальна програма.

Фахівцями із соціальної роботи відділу здійснюється робота щодо популяризації сімейних форм виховання, а саме: щодо створення прийомних сімей, сімей патронатних вихователів і дитячих будинків сімейного типу.

З 2018 року центр соціальних послуг співпрацював із Запорізькою благодійною організацією «Благодійний фонд «Сподівання»»; у приміщенні Центру функціонував «кабінет довіри». Протягом 2-ох років, у рамках взаємодії, розповсюджувалися інформаційні матеріали щодо ВІЛ/СНІДу й наркоманії, проводилися заходи з пропаганди здорового способу життя, велася профілактична робота серед молоді, розповсюджувалися гігієнічні засоби.

Однією із складових роботи є взаємодія з Веселівським районним сектором Філії державної установи «Центр пробації» у Запорізькій області. За цим напрямком роботи проводяться зустрічі з осудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі та членами їх родин. Даним особам надаються комплексні послуги, спрямовані на подолання життєвих криз.

Завдяки злагодженій роботі фахівців із соціальної роботи відділу, у першій половині 2020 року, 12 родин мінімізували негативний вплив життєвих обставин, а 6 сімей змогли повністю подолати складні життєві обставини.

КУ «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради є неодноразовим учасником та переможцем різноманітних конкурсів проєктів. За рахунок реалізації проєктів, залучено грантових коштів на суму 87600 грн., що дало можливість покращити якість соціальних послуг, матеріально-технічний стан установи та розширити базу Пункту прокату технічних та інших засобів реабілітації.

В установі функціонує «Банк одягу». Всі, хто знаходяться у складних життєвих обставинах, мають можливість безкоштовно отримати необхідний одяг, взуття, дитячі іграшки та інше. Поповнювати «Банк одягу» може кожен бажаючий, який зробив ревізію гардеробу і не знає, куди подіти зайві речі. Це чудова нагода зробити добру справу: віддати свої речі тим, хто їх потребує. 

Соціальні послуги в структурних підрозділах КУ «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради надаються у повному обсязі та відповідно до державних стандартів цих послуг. Щорічно проводиться внутрішня оцінка якості надання соціальних послуг з метою визначення показників якості, чи відповідає послуга своєму призначенню, чи має позитивний вплив на отримувача. За результатами оцінки якості, розробляються заходи, спрямовані на вдосконалення обслуговування та підвищення якості надання соціальних послуг. 

Найголовнішим показником якості надання соціальних послуг ми вважаємо відгуки клієнтів, які зі сльозами на очах висловлюють щиру вдячність за небайдужість та готовність прийти на допомогу. Сподіваємося, що віддана праця колективу КУ «Центр соціальних послуг» Веселівської селищної ради стане для багатьох людей можливістю по-іншому поглянути на оточуючий світ та відчути потребу у реалізації свого внутрішнього потенціалу.

Наша адреса: смт.Веселе вул. Пушкіна, 28. Контактний телефон: (06136) 2-11-54



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь