A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселівська селищна територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Водохреща – останнє свято новорічно-різдвяного циклу, коли люди вирушають до водойм, щоб оздоровитися посвяченою водою.

Дата: 18.01.2019 16:14
Кількість переглядів: 628

Фото без опису19 січня християни традиційно відзначають релігійне свято Водохреща. З ним пов'язують хрещення в річці Йордані Ісуса Христа. Вважається, що вода у цей день набуває неабияких цілющих властивостей.

Історія даного свята говорить, що коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан від Іоанна Хрестителя. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. Відтоді й до наших часів у пам'ять про хрещення Ісуса Христа 19 січня святкується Водохреща або Богоявлення.

У давнину чоловіки вирубували з криги хрест "Йордан", виймали його і ставили поруч з ополонкою, обливали червоним буряковим соком і прикрашали. Після занурення у воду срібного хреста всіх присутніх окроплювали. На свято Водохреща, зустрівшись, пращури казали: "Христос Хрестився!", а інші відповідали: "У річці Йордані!"

Зі святом, встановленим на честь хрещення Іоанном Хрестителем Ісуса Христа в річці Йордан, відбувається обряд очищення. Свято також вважається великим днем духовного просвітництва, коли Христос дарував людині можливість отримати благодать Духа Святого, прощення гріхів і відродитися для нового життя.

Цієї ночі  вода набуває цілющих властивостей і допомагає духовному очищенню і оновленню людини. Однією з головних традицій на Водохреща є купання в ополонці, а також освячення води. Занурення у воду, яка є початком всього живого на землі, у цей день вважається священним звичаєм і, за повір'ям, цей ритуал дозволить позбутися від неприємностей і хвороб.

У народі вважають, що в день Хрещення, коли в храмах освячується вода, вона робиться нетлінною і не псується багато років, навіть якщо її тримати в закритій посудині. Вважається, що це відбувається кожен рік і виключно на свято Водохрещі.

І дотепер люди вірять у цілющі здібності посвяченої води. Щороку безліч сміливців стрибають у крижану ополонку з вірою, що захистяться від хвороб протягом року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь